Václav Souček: Kouřmo

„Z kuřáka nekuřákem? Nic snadnějšího, sám jsem přestal kouřit několikrát.“ Tento výrok je připisován hned několika celebritám. Inhalacím od tabáčníků přesto neuniknete, i kdyby byl protikuřácký zákon ještě několikrát zpřísněn. 

V intencích našich zvykových pravidel - tedy ode zdi ke zdi - usilují ortodoxní kuřáci o jeho zmírnění, odolávajíce nátlaku militantních nekuřáků. Argumentů pro zdraví, jakož i protiargumentů pro svobodu volby jsou desítky, ty zásadní nevyvratitelné. A k tomu nádavkem čerstvá zpráva od sousedů: v rakouských restauracích se bude kouřit dál, tamější zákonodárci položili obětinu na oltář tradic.

K vleklým půtkám se druží vzpomínka ze století páry, kdy se dobíhající studentík napěchoval do drncavého, přetopeného vagonku s dřevěnými lavicemi, a jako na potvoru do oddělení kuřáků. Partyzánky, Lípy, Globusky, skoro nevidět z okna, sem tam vzduch. Ale druhá půlka téhož vagonu byla nekuřácká, stačilo se tam prodrat.

Při pohledu na dnešní spory se jeví tehdejší řešení na kolejích téměř geniálně prosté.

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)
autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.