Václav Souček: Koleda, koleda

Svátky jara, slavné svátky církevní, svátky Velikonoční; některé letošní kalendáře nevybarvily červeně dnešní sobotu, což na věci nic nemění. 

Valná většina bližních si podrží čtyři dny odpočinku, menšina si práci odříci neumí; tak budou někde po vsích ještě dnes slyšet cirkulárky. Zato zejména pondělí bude náležet koledníkům. Už byly k vidění pomlázky delší dvou metrů, a špalíry koledníků podobné dobyvatelským nájezdům Hunů blahé paměti. Naštěstí nejčastěji odvrací jejich vehemenci mírotvorné koberečky štamprliček páleného.

Velikonoční pomlázka

Po nedávné kampani „Me Too“ nehrozí ani tak bolestivá újma dívkám a ženám, jako škody z nezvládnutých pochůzek v pokročilých odpoledních hodinách, kdy někteří z vandrovních už hůře vidí na oči a vázne pohybová koordinace. Pak může dojít k názorovým kolizím a dostaví se neodolatelná chuť neúnavného koledníka vyprovodit na dvorek a tíhnout obráceným koncem mrskutu.

Ale pozor, zejména pokud se špacíru po domech sami účastníte; stejně tak se může stát, že někdo jiný dostane úplně stejný nápad...

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Střelený šíp

    Říká se, že na začátku všeho bylo slovo, dost možná i to „Budiž světlo!“ Ale zároveň platí, že slovo je střelený šíp a zpátky ho nedostaneš ani párem volů. 

  • Václav Souček: Plán B

    Když se řekne „Bé", naskočí člověku drsné bačovské vyprávěnky Zdeňka Izera, ale dnes o čemsi jiném, odposlechnutém. 

  • Václav Souček: Zadarmo

    Musel by k tomu přistoupit někdo s mečem plamenným, aby problém obědů pro školáky vyřešil, a beztak by se někde utnul.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.