Václav Souček: Jedno

„Mně je to jedno" - okřídlený výrok se už používá málokdy, a moc se mu věřit nedá. Neboť „jedno je kolečko u trakaře"; pamatujeme ještě od rodičů. 

Nemohou nám být „jedno" odvěké studentské revolty, tedy ani umanutost těch, kdož studovali před padesáti lety. Každá generace prosazuje své pravdy, a v demokratických poměrech mají střety probíhat v debatách, hlasem třeba zvýšeným, ale bez kraválů.

Ani momentálně propíraná Česká televize není jenom „jedna", vysílatelů a programů je k dispozici na výběr, včetně satelitů až nepřeberně. Že prvně hořekujeme nad tím, co se nám zajídá a nelíbí, je logické, a rozhodně se to netýká jen televize veřejné služby.

Události se zkrátka stanou, a nezřídka tendenční komentáře k událostem posílá do mediálního prostoru kdekdo dle vlastní libosti. Stačí si představit informační zóny tisků, rozhlasů a televizí zcela privatizované, aby to i člověku apolitickému nebylo „jedno".

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.