Václav Souček: Hrozba volící menšiny

„Den vítězství “ má za sebou další výročí, příštím rokem bude kulatější. Květnová výročí mají společný rys - zesilují národní cítění, a probouzejí k životu i ostřejší prvky nacionálního charakteru. Což staví v ulicích proti sobě příslušníky jednoho a téhož národa, jako se to stalo letos v Brně. 

I to osvobození v pětačtyřicátém bylo nejednoznačné; Plzeň je slaví jinak, než Ostrava, nebo Dukelský průsmyk. Po půlstoletí valem ubývají účastníci, věrohodní pamětníci, a přibývá vykladačů.

V jisté míře zaznamenáváme inovativní vlastenecké novotvary; do takových vlídně dloubli Bolek Polívka s Milanem Lasicou.

Volby, volební komise

Pár minut v poslední televizní Manéži přivolalo vzpomínky na někdejší ohnivé kultivary Miroslava Sládka, a nadzvedlo obočí nad aktuálním horováním vlastenčící menšiny.

Něco jiného jsou demonstrace, a něco jiného budou volby; ale demonstrace zanášejí infekční prvky břitkého nacionalismu mezi lhostejné a nerozhodnuté pozorovatele z chodníků.

A při tragické neúčasti oprávněných voličů může většinová účast radikalizované, ukázněně volící menšiny znamenat nejen nelichotivý výsledek, ale i hrozbu pro bezpřívlastkovou demokracii.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Figuríny a fígle

    Papundeklová figurína policisty za pár stovek, instalovaná v obci u vozovky, dokázala umravnit spěchající řidiče; stávalo se, že jste se lekli i papundeklového kuchtíka.

  • Václav Souček: Spása

    Voda si vždycky cestu najde. To je nesčetněkrát prokázáno, voda umí dokonce narušit a ničit přehradní masivy. 

  • Václav Souček: Jako oheň a voda

    Vývojové fáze společenských změn jsou tak různorodé a nesourodé, že se z toho člověku tají dech. Alžírsko se vyhnulo „arabskému jaru“ údajně zásluhou prezidenta Butefliky.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.