Václav Souček: Ego

Konzervativci drtivě vyhráli a premiér slíbil vrátit Britům sebedůvěru. EU bude vlivného a s přispívajícího člena citelně postrádat, a dosavadní partnery čeká tak zvané přechodné období nových dohod. Bývají prospěšné jen ty, na nichž žádná ze zúčastněných stran netratí. 

O kousek malého světa vedle, v Madridu, dospěla předlouhá konference OSN o klimatu k závěru, že absence dohody je lepší než špatný kompromis.

Čtěte také

Za těmito větami stojí silné ego národních zájmů proti hlasům ochránců životního prostředí; Austrálie hájí své uhelné elektrárny, ČR chce mít čisté a nákladné jádro, což je sousedům v Rakousku solí v očích. Jiná ukázka „národního ega“ se odehrává na severu: Polsko prosazuje hlubší a bližší těžbu povrchového dolu, na české straně hornatého příhraničí se valem ztrácí voda.

Něco málo můžeme udělat jeden každý, na něco musí přistoupit každé národní ego. Státy EU se zavázaly dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050.

Můžete se dočíst, že tou dobou bude dnes revoltující Gretě Thurnbergové ještě pod padesát.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.