Václav Souček: Dvojí kvalita

Stručné informace uvádějí, že téměř dvě třetiny obyvatel ČR – zejména z mladších generací - přitakávají našemu členství v Evropské unii, neboť jsou si vědomy výhod. 

Práce v zahraničí, svobodné cestování bez víz a kontrol, v neposlední řadě i dotace jsou ale výhody možné, podmíněné dostatečnými vlastními silami a prostředky.

Proti tomu se přibližně stejná množina obyvatelstva cítí dotčena dvojí kvalitou potravin.

Povedlo se sice zakotvit do evropské směrnice proti nekalým obchodním praktikám povinnost informovat spotřebitele - pokud se spotřebiteli povede rozluštit obšírný komentář petitem na podezřelém produktu, pak nekoupí.

Negativně vnímá vstup do Evropské unie třicet procent respondentů průzkumu Median.

Je to nepochybně pokrok proti dobám, kdy čínské vepřové bylo suplováno dovozem kašovité hmoty v plechu s obalem, podobným původnímu, a nikdo se tím nezaobíral ani v nejmenším. Trh si to vyřešil podle pravidla „koupím to, na co mám“. Pravidlo žije po svém dál.

Podle aktuální zvěsti se prudce zhoršila i kvalita dodávané ruské ropy, čemuž šikovně předcházíme růstem ceny u benzinek. Vypadá to, že Evropa už začíná být dvojí kvality a bude třeba tomu čelit, pokud nezačne preferovat i duplicitní demokracii.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Jako oheň a voda

    Vývojové fáze společenských změn jsou tak různorodé a nesourodé, že se z toho člověku tají dech. Alžírsko se vyhnulo „arabskému jaru“ údajně zásluhou prezidenta Butefliky.

  • Václav Souček: Jak se dělit o kůži

    Jak se podělit o kůži z medvěda, který ještě běhá po lese? Tohle úsloví vešlo ve známost v případech náporového nárokování nejrůznějších rozpočtů nejrůznějšími adepty.

  • Václav Souček: Infekt

    Infektologie je obor medicíny, zabývající se studiem, diagnózami a léčbou infekčních nemocí. Tak praví poučený zdroj této informace, Wikipedie.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.