V Šonově chátrá vzácná fara. Podle památkářů jde o nejohroženější kulturní památku v kraji

15. leden 2020 09:41

V Šonově na Náchodsku dlouhá léta chátrá vzácná barokní fara z konce osmnáctého století. Je zapsaná na seznamu kulturních památek a soukromý majitel tak má povinnost se o ni starat. To ale podle památkářů nedělá a s úřady nekomunikuje. Teď chce do vleklého sporu vstoupit obec.

„Je to podle našeho názoru již několik let jednoznačně nejohroženější kulturní památka v Královehradeckém kraji," říká o torzu budovy šonovské fary ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Jaroměři-Josefově Jiří Balský.

Podle něj bezprostředně hrozí zánik fary.
„Památková péče v posledních letech vůbec nebyla úspěšná v jakémkoliv konání ve prospěch záchrany této památky. Je tam velkou překážkou naprosto nekonající a nekomunikující vlastník."

Čtěte také

Tím je lékař Vladimír Študent. Má ordinaci v Broumově, tamním úředníkům se s ním ale opakovaně nedaří domluvit.

Vyjádřit se nechtěl ani pro Český rozhlas.
„Prosím Vás ne. Děkuju. Mějte se, na shledanou."

Podle referenta odboru stavebního úřadu a územního plánování v Broumově Jiřího Chotěborského je ale v takových případech nečinnost majitele problém, který může skončit vysokou pokutou.
„Pokud vlastník dlouhodobě nepečuje o zachování kulturní památky, dopouští se přestupku podle zákona o státní památkové péči, za který lze podle tohoto zákona uložit pokutu do výše dvou milionů korun."

V Šonově na Náchodsku chátrá vzácná fara z 18. století

Jestli už majitel fary nějaké pokuty dostal a popřípadě v jaké výši, není možné zjistit. Městský úřad v Broumově totiž živou kauzu komentovat nemůže.
„Kvůli právě probíhajícímu řízení."

Jaká bude budoucnost fary je stále otázkou

Dlouhá léta trvající problém ale může mít šťastný konec. Zastupitelé Šonova se totiž na posledním zasedání jednomyslně shodli, že by se obec o faru postarala.

Čtěte také

Potvrzuje to nezávislý starosta Vladimír Grusman.
„Ale vhledem k tomu v jakém je v současnosti fara stavu, tak pouze za podmínky bezúplatného nabytí do svého vlastnictví od současného majitele, který i nadále nejeví snahu se o objekt postarat."

S majitelem fary ale zatím starosta Vladimír Grusman nejednal. Momentálně totiž zjišťuje, kde by obec s necelými třemi stovkami obyvatel na rozsáhlou opravu získala peníze.

Spustit audio

Související