V Šonově chátrá vzácná barokní fara. Majitel ji neudržuje a s památkáři nekomunikuje

3. červen 2019 09:51

V Šonově na Broumovsku dlouhá léta chátrá vzácná památkově chráněná barokní fara z konce 18. století. Je zapsaná na seznamu kulturních památek a soukromý majitel, v tomto případě místní lékař, tak má povinnost se o ni starat. To ale nedělá a s úřady nekomunikuje...

„Je to všechno propadlé, nejsou stropy, není střecha. V podstatě jsou pohromadě pouze obvodové zdi," popisuje současný stav historické budovy nezávislý starosta Šonova Vladimír Grusman.

V Šonově na Broumovsku dlouhá léta chátrá vzácná památkově chráněná barokní fara z konce 18. století

Fara dřív patřila právě obci, ta ji následně prodala. Podle starosty je to zhruba patnáct let, tehdy v zastupitelstvu neseděl.
„V té době obec nevěděla jak tu budovu využít. Takže když se o ni našel zájemce, tak byla obec ráda, že se jí vlastně může zbavit."

Faru získal majitel za 1 korunu. A měl ji opravit 

Kupní cena byla symbolická koruna. Soukromý majitel na oplátku slíbil, že faru po dohodě s památkáři opraví.
„Myšlenka byla taková, že se stavba fary, která byla v tehdejší době ještě v poměrně dobrém technickém stavu, dá do pořádku. A že by se z ní udělala nějaká ubytovací kapacita, například fotmou penzionu."

Další kostely z broumovské skupiny sakrálních staveb se letos dočkají výrazných oprav

Kostel svatého Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku čeká oprava

Některé monumentální stavby z Broumovské skupiny kostelů jsou pod lešením. Nejvíc práce bude na kostelech v Ruprechticích a Vernéřovicích. V kostele svatého Jakuba Většího v Ruprechticích je podle faráře Martina Lanžiho všechno připraveno, stačí jen začít. Přímo ke kostelu zamířila i reportérka Jana Házová. 

Jenže to se nestalo, z budovy zbylo prakticky jen torzo. Památkáři ji přitom považují za výjimečnou.

Podle zákona ale musí majitel kulturní památku udržovat, říká to ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Jaroměři-Josefově Jiří Balský.
„Zákon o státní památkové péči na to pamatuje. A má připravenu sérii kroků, které by měla památková péče, v tomto případě městský úřad v Broumově, učinit."

Stavební úřad v Broumově sice podle zákona postupuje, dohodnout se s majitelem se ale nedaří.

Potvrzuje to referent odboru stavebního úřadu a územního plánování Jiří Chotěborský.
„Bohužel s vlastníkem se dlouhodobě nedaří komunikovat. Na výzvy nereaguje, nepřebírá poštu."

V Šonově na Broumovsku dlouhá léta chátrá vzácná památkově chráněná barokní fara z konce 18. století

Podle zákona může majitel dostat až dvoumilionovou pokutu. Jestli už v tomhle konkrétním případě nějaká sankce padla, nemůže Jiří Chotěborský kvůli stále probíhajícímu řízení říct.

Paradoxní na celé situaci je to, že vlastníkem zchátralé fary je lékař Vladimír Študent, který momentálně působí přímo v Broumově, navíc v ordinaci, která je na dohled městského úřadu. Předat mu dopis přímo do ruky ale podle úředníků nelze, poštu si, jak už bylo řečeno, nepřebírá. Vyjádřit se nechtěl ani na mikrofon Českého rozhlasu.

Poslední možností jak faru zachránit je tak zásah města. To může provést alespoň základní opravy na své náklady a ty následně bude po soukromém vlastníkovi vymáhat. V případě fary v Šonově to ale mohou být miliony korun.

Spustit audio

Související