V přírodní rezervaci Dubno u České Skalice bude v létě k dispozici samoobslužný stánek a občerstvení

25. červen 2021 09:10

Farma Dubno v přírodní rezervaci u České Skalice bude mít o prázdninách samoobslužný stánek. Majitelé neziskové organizace při jeho stavbě myslí na poctivost kolemjdoucích, kterým prý dlouhodobě  možnost občerstvení chybí.

Čtěte také

Určitě to má nějaký odborný výraz, ale já bych řekla, že se tady oškrabuje a ořezává prkno.

„Určitě se dá říct, že se to škrábe, ale momentálně odkorňujeme prkna, aby byla vidět krásně léta. Protože z nich budeme stavět přístřešek, takovou kůlnu, která by měla vyvrcholit tím, že z ní bude samoobslužný stánek," vysvětluje Zdeněk Hovádek z farmy Dubno.

Proč samoobslužné občerstvení?

„Stánek tady byl vždy a byl to takový komunikační nástroj. Lidé se tu rádi zastavili při cestě na kole nebo pěšky. Bohužel nám teď momentálně nevychází pracovní síly a tak nás napadlo tohle."

Petra Komárková drží v ruce nástroj, kolik fošen musí takto očistit?
„Celou tuhle hromadu. Použijí se na stěny onoho stánku."

Čtěte také

Jak to tedy bude nakonec vypadat?
„K těm prknům řeknu jedno. My je dáváme do tohoto stavu, protože jsme v přírodě a úplně by se nám nelíbilo mít tu hoblovaná prkna. Proto s tím děláme ručně takové cavyky. Naše představa je taková, že celý stánek postavíme na dobrém srdci a dobrovolnosti návštěvníků."

Co to přesně znamená?
„Vzhledem k tomu, že tu provozujeme něco jako útulek pro nechtěná nebo starší zvířata, tak pokud by z této aktivity byla aspoň nějaká koruna, tak určitě půjde těm zvířátkům."

Čtěte také

Budou tu nějaké police se zbožím a kdokoliv přijde, tak si bude moci cokoliv vzít a dá do kasičky peníze. Taková je představa?
„Zjednodušeně řečeno to tak bude. Přijdete a z toho sortimentu, který budeme nabízet, si vezmete, co budete chtít. Budou samozřejmě doporučené ceny, ale bude záležet na vašem uvážení, jestli nám dáte kolik chcete nebo co budete mít. Jak se lidem bude chtít."

Je to krásná myšlenka, ale trošku jako z jiného světa.
„Rozhodně pojedeme nejprve na takzvaný zkušební provoz. Řeknu to tak, jak to mám v hlavě. Kdo nám bude chtít pomoci, tak pomůže a kdo nás bude chtít okrást, tak nás stejně okrade," dodává Zdeněk Hovádek.

Samoobslužný stánek s občerstvením na farmě Dubno u České Skalice na Náchodsku by měl být lidem k dispozici od začátku letních prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související