V Orlickém Záhoří už stojí první sloupy nové sedačkové lanovky a vykácený je i kus lesa sjezdovky

31. říjen 2022 09:29

V Orlickém Záhoří v Orlických horách na Rychnovsku roste nový lyžařský areál. Stavbaři už mají hotové betonové základy pro sedačkovou lanovku i vykácený les pro sjezdovou trať. Investorem skiareálu je firma, kterou částečně vlastní obec a částečně soukromník, který ho bude provozovat. Skiareál by měl vyjít zhruba na 125 milionů korun. 

Čtěte také

Projekt se zpožďuje už o několik let a ani letošní sezonu si tu lyžaři ještě nezajezdí. „Teď stojíme na místě, kde je naplánována spodní stanice lanovky. Je vidět, že je již odlita část betonáže. A nad stojí už dva sloupy,“ ukazuje nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Opodál už leží také složená zánovní sedačková lanovka. Dráha bude měřit 1450 metrů. „Ta sjezdovka je slušná, červená. S převýšením zhruba 330 metrů. A myslím si, že bude velice zajímavá pro lyžaře, protože bude dlouhá, má téměř 1 700 metrů. Pro milovníky lyžování bude určitě krásným zážitkem se na sjezdovce svézt.

Sloužit má lanovka i běžkařům - propojí tak okruh v Záhoří s hřebenovou tratí. Místní obyvatelé se stavbou skiareálu podle starosty před lety souhlasili v obecní anketě.

Čtěte také

Slibují si od toho zatraktivnění odlehlé oblasti Orlických hor. „Dnes tu všichni dělají v turistice a ve službách. Téměř nikdo nepracuje v zemědělství a lesnictví. Tedy samozřejmě je to něco, co by nás mělo uživit a zachovat naši vesnici. Abychom udrželi chod vesnice, obchod, školu, poštu, restauraci a podobná zařízení. Pokud by tohle nebylo, tak ta obec prostě zaniká.

Novou chalupu si nedaleko od sjezdovky staví Jiří Dítě. Mimo jiné ji pak podle svých slov chce pronajímat přátelům. „Rozhodli jsme se k tomu už hodně dávno. Před 20 lety tady otec koupil pozemek, když byl k mání. Nemáme to sem daleko, můžeme sem jezdit relativně často. To, že tu bude stát nová čtyřsedačková lanovka, nebyl důvod, proč tu stavíme, ale je samozřejmě příjemné, že tu bude možnost si dobře zalyžovat.

Čtěte také

Masivní novou výstavbu ubytovacích kapacit tu ale podle starosty Vojtěcha Špinlera obec ani obyvatelé nechtějí. „Tady jsou staré budovy, například stará hospoda a další. Které se přímo nabízí k přestavbě. Pokud by chtěl někdo stavět apartmánový dům, ať to udělá z nich. Ať opraví starý dům, aby to mělo nějaký vzhled, ale nechceme, aby nám tady na louce vznikaly nové baráky. To je nesmysl.

Novou sjezdovku v Orlickém Záhoří v Orlických horách na Rychnovsku by si první lyžaři mohli sjet příští zimu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související