Obce v Orlických horách si stěžují na nepořádek podél silnic. Často jde o výrobky s polskou etiketou

6. květen 2022 07:43

Odpadky podél silnic a nebezpečná jízda. S tím se potýkají obyvatelé příhraničních obcí v Orlických horách na Rychnovsku. Často jsou podle tamních starostů na vině polští řidiči. Ti tudy jezdí pracovat do průmyslových zón, například v okolí Rychnova nad Kněžnou, a přitom nedodržují dopravní předpisy a vyhazují obaly od potravin podél krajnic.

Čtěte také

„Těch aut jsou tady opravdu desítky v době, kdy jezdí Poláci do práce. A projíždějí tady klidně osmdesátkou či devadesátkou, to není problém. Odpolední směny se střídají kolem druhé hodiny, takže mezi jednou a třetí hodinou tady rychle projíždějí auta v době, kdy tady jsou děti, což je nebezpečné,“ stěžuje si starosta Bartošovic v Orlických horách Luboš Tylš. Často pozoruje právě automobily s polskou registrační značkou.

Podobně běžný pracovní den popisuje i starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. „Tady chodí lidé s dětmi a oni tu jezdí jako šílenci. Nejhorší je, že tu nemůžeme mít chodníky, protože jsme v horách, tady se nikdy s chodníky nepočítalo. A nepočítalo se ani s takovou frekvencí automobilů, co by tady vůbec mohla jezdit. Chodníky jsou jen v centru a jinak lidé musí chodit po krajnicích.

Provozovat radar, který by mohl s rychlou jízdou v obci pomoci, si ale místní obce nemůžou dovolit.

Kromě neohleduplné jízdy trápí místní obyvatele také velké množství odpadků kolem silnic.

„Když se na ty odpadky podíváte, tak vidíte vesměs polské nápisy. Takže v tu chvíli víme, že je to od Poláků. Když na jaře sleze sníh, tak můžeme nastoupit na úklid. Během 14 dnů proběhne první a potom třeba za dva měsíce. Další úklid potom po prázdninách, aby to tady opět bylo čisté. A po prázdninách uklidíme minimálně čtyřikrát, říká Vojtěch Špinler, podle kterého je to prakticky nepostihnutelný problém.

Čtěte také

Že může jít často o pracovníky Škody Auto, kteří jezdí do závodu v Kvasinách, přiznává i sama firma. Její pracovníci tak pomohou koncem května s úklidem Orlických hor, ne však přímo u konkrétní silnice z Orlického Záhoří do Deštného v Orlických horách.

„V letošním roce se vydáme uklízet na Šerlich a do Deštného v Orlických horách. Co se týče úklidu u hlavních silnic, vidíme zde příliš velké bezpečnostní riziko pro účastníky, uvádí mluvčí Škoda Auto Gabriela Slabihoudková.

Přímo dotčené silnice a přilehlé příkopy si tak musí obce v Orlických horách na Rychnovsku uklidit sami.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související