Orlické hory se připravují na prázdninový nápor turistů. Už loni v létě se hodně zvedla návštěvnost

19. červen 2021 09:41

V Orlických horách v době koronaviru přibylo turistů. Tvrdí to zaměstnanci Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. I proto se i letos ochranáři chystají na případný nápor lidí a připravují například další naučné stezky. 

Čtěte také

„Dvě naučné stezky jsou doplněné takovými interaktivními prvky pro děti," říká vedoucí správy Chráněné Krajinné oblasti Orlické hory, která je součástí Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, David Rešl.

A doplňuje, že například loni v létě, především o prázdninách, se návštěvnost hor navýšila a některá místa byla tak turisty zatížená.
„Například na Šerlichu, kde je to dáno tím, že se jedná o nástupní místo na hřebenovku a byla tam na Velké Deštné postavena nedávno nová rozhledna, tak tam je to přetížené jednoznačně."

Čtěte také

Proto Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky vytvořila už minulý rok webové stránky. Ty mají nalákat veřejnost i na místa, která nejsou tolik navštěvovaná.
„Ty stránky fungují pro celou republiku, pro všechny naše chráněné krajinné oblasti. Je to především reakce na zvýšenou návštěvnost chráněných území v souvislosti s covidem. Jsou tam tipy na výlety se snahou nabídnout i jiná zajímavá místa, aby se návštěvnost rozprostřela."

Podle botanika Petra Köppla si ale turisté někdy neuvědomují, co všechno mohou poškodit při svém pobytu v přírodě.

Čtěte také

„Například hnízdění čápů černých na starých stromech v hlubokých lesích, dále dutinoví práci nebo i třeba různé druhy orchidejí na loukách. Stanoviště těchto druhů typicky nejsou vidět na první pohled. A tak je velice snadné třeba přerušit hnízdění ptáků nějakým neomaleným pohybem v přírodě."

Návštěvníci by tak například měli chodit jen po značených cestách a parkovat na místech, která jsou k tomu určená.
„Tam, kde se pohybujete v lese nebo prostě v místech mimo civilizaci, tak je důležité dbát na to, abychom nehlučili a nedělali rámus."

Největší návštěvnost Orlických hor v letní sezoně podle ochranářů pak nastává s příchodem prázdnin.

Spustit audio

Související