Bezpečnost na horách lidé stále podceňují, tvrdí záchranář z Orlických hor

8. duben 2013

Větší počet vážných úrazů. Tak charakterizují záchranáři končící zimní sezónu v Orlických horách. Ošetřili téměř 800 úrazů, polovina z nich byla vážná. Úrazů navíc rok od roku přibývá.

„Podceňují bezpečnost na horách. Protože pokud se něco dělá, lyžuje se, tak se vždycky může něco stát. A to si ten člověk si neuvědomuje a podceňuje to,“ říká člen Horské služby Deštné v Orlických horách Josef Hepnar.

Velký podíl na úrazovosti má nejen stále rychlejší lyžování, ale také lidská bezohlednost: „Oni nedávají přednost ostatním lyžařům a chovají se, jako by na té sjezdovce byli sami,“ tvrdí záchranář a zdůrazňuje, že obzvlášť opatrní by měli být rodiče menších dětí:

„Ideální pro nás je, aby měly nějakou reflexní bundu, aby byly opravdu vidět. Měly by jezdit s rodiči, aby rodiče jezdili za nimi, aby bylo vidět, že to dítě se tam někde pohybuje, aby ho nikdo nesrazil," nabádá Hepnar.

Horská služba neošetřovala jen lyžaře, ale také běžkaře. Ti většinou podceňují nástrahy počasí: „Jsou málo ustrojení, nejsou připravení na to, že se počasí může změnit z hodiny na hodinu, nebo dokonce z minuty na minutu,“ dodává člen Horské služby v Deštném.

Mezi běžkaři se najdou i takoví, kteří jdou na túru i přes varování Horské služby, že počasí není vhodné pro hřebenové túry. V takovém případě z velké části končí v rukou záchranářů, protože ztratí orientaci v mlze, sněhové vánici nebo vichřici.

autor: KS
Spustit audio