V obci Vítězná na Trutnovsku doslova „slaví vítězství“. Podařilo se jim totiž sehnat zubní lékařku

15. leden 2024 09:45

Ve Vítězné na Trutnovsku začala dnes ordinovat nová zubařka. Získat zubního lékaře se přitom často nedaří nejen v menších obcích, ale ani ve městech, která mohou nabídnout třeba i byty nebo jiné nadstandardní odměny. Přímo ve Vítězné zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Pokud by se někdo chtěl stát pacientem nové zubní lékařky ve Vítězné, co musí udělat?
Počkat. Aktuální kapacity jsou naplněné, zatím dokáže nová ordinace pokrýt poptávku zhruba tří set lidí. Ti se hlásili prostřednictvím obce a obec pochopitelně dala přednost místním, takže další místa zatím nejsou.

Podle starosty Petra Hrubého z Liberálně-ekologické strany se to ale do budoucna změní, protože zatím počítá zubařka s tím, že bude ordinovat dva až tři dny v týdnu. Později, až jí trochu odroste malý potomek, přibydou i další dny a tím pádem i další kapacity. Pak by se mělo dostat i na další lidi z okolí.

Musela i obec Vítězná nabídnout nějaké benefity?
S lékařkou se vedení obce dohodlo na tom, že za zhruba čtvrt miliónu upraví ordinaci, ve které v minulosti sídlil praktický lékař, a za další přibližně dva miliony korun pak ordinaci vybaví.

Čtěte také

Byt nebyl potřeba, zubařka bydlí nedaleko a podle starosty Petra Hrubého bude do Vítězné dojíždět. Zmíněná investice přes dva milióny korun ale není investicí nenávratnou - nová zubařka bude platit nájem, ze kterého přinejmenším část peněz obec získá zpátky.

Vítězné na Trutnovsku se tedy podařilo zubní lékařku sehnat, dál ale asi platí, že jde o velmi nedostatkovou profesi. Je to tak?
Určitě. Zubařů je nedostatek, a to přesto, že některá místa v ordinacích už také obsadili i lékaři ze zahraničí. V různých městech intenzivně hledají i několik let, třeba v Meziměstí na Náchodsku skončil předchozí zubař v březnu před třemi lety a podobné je to i na dalších místech.

V Žacléři nabízejí třeba velký byt, kompletně zařízenou ordinaci a navíc i milión korun, přesto to nestačí. Lidé musí do zubní ordinace dojíždět třeba i sto kilometrů a není úplně výjimkou, že někteří lidé z Královéhradeckého kraje našli zubaře například až v Praze.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související