V Krkonošském národním parku se za pomoci školáků probouzí k životu louky se vzácnými rostlinami

31. březen 2022 08:24

Žáci základních a středních škol začínají v Krkonošském národním parku probouzet louky s vzácnými rostlinami. Pod dohledem pracovníků KRNAPu odstraňují suchou trávu. Proč tyto lokality potřebují speciální péči a kolik práce už mají školy za sebou? To zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Nastal čas jarních venkovních prací a Správa Krkonošského národního parku se ve spolupráci s žáky základních a středních škol může vrhnout na některé krkonošské louky, které přímo volají po jarní očistě. Jedná se o vzácné botanické lokality, které Správa KRNAP každý rok na jaře zbavuje staré loňské trávy - stařiny.

Světlo a prostor tak získají konkurenčně méně schopné rostlinné druhy, které jsou často řazeny mezi zákonem chráněné.

Čtěte také

Většina lokalit, o něž se Správa KRNAP stará (je jich 13 - Slunečná stráň u Svobody nad Úpou, lom v Horních Albeřicích, Hoffmanovy Boudy, květnice na Rýchorách, Sklenářovické údolí, Bíner a Peklo u Lánova, šušmaňák v Černém Dole, U Zvoničky a na Lipce ve Víchové nad Jizerou, Bolkov, Rýžoviště a Anenské údolí v Harrachově a mokřina u Fida ve Strážném), je významná především výskytem vstavačovitých rostlin, dále se zde objevují například vzácné hořečky nebo šafrány.

Takové lokality jsou ale pod neustálým tlakem konkurenčních druhů - trav a především mechů.

Čtěte také

Na této činnosti, která spočívá především v hrabání, odstraňování napadaných větví a náletů dřevin se významnou měrou podílejí děti základních škol. Letos se plánuje zapojit na pět stovek pomocníků z 16 základních a středních škol. Manuální práce ale není jedinou náplní jejich programu.

V rámci ekologické výchovy si také na čerstvém vzduchu zahrají hry na téma jarní květeny.

Tento management vzácných botanických lokalit provádí Správa KRNAP ve spolupráci se školami již řadu let. Výsledky jsou evidentní. Na takto udržovaných botanických lokalitách se zvyšuje počet zmíněných ohrožených rostlin.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související