Školáci pomáhají probouzet krkonošské louky po zimním odpočinku. Vyhrabávají starou trávu

13. duben 2019 10:34

Vzácné druhy krkonošské květeny se pomalu probouzejí po zimním odpočinku. Usnadnit jim život pomáhají děti z krkonošských škol, které v těchto dnech hrabou na některých botanických lokalitách starou trávu. 

Ovce už spásají krkonošské louky. Pomáhají tak obnovovat horskou květenu

Farmu Roberta Balušíka byste našli nedaleko Považské Bystrice

Hospodáři začínají navážet do Krkonoš ovce a jehňata. Pracovníci Krkonošského národního parku vytipovali zhruba 40 lokalit, kde budou zvířata spásat trávu. Tento ekologický způsob hospodaření pomáhá zachraňovat vzácné organismy i rostliny.

Konečně nastal čas jarních venkovních prací a i v Krkonoších se mohou vrhnout na některé zdejší louky, které přímo volají po jarní očistě. Jedná se o vzácné botanické lokality, které Správa KRNAP každý rok na jaře zbavuje staré loňské trávy - stařiny.

Světlo a prostor tak získají konkurenčně méně schopné rostlinné druhy, které jsou často řazeny mezi zákonem chráněné.

Většina lokalit, o něž se Správa KRNAP stará, je významná především výskytem vstavačovitých rostlin, dále se zde objevují například vzácné hořečky nebo šafrány. Takové lokality jsou ale pod neustálým tlakem konkurenčních druhů - trav a především mechů.

Někteří žáci na Vrchlabsku vzali místo učebnic do rukou hrábě a vyrazili na krkonošské louky

Na této činnosti, která spočívá především v hrabání, odstraňování napadaných větví a náletů dřevin se významnou měrou podílejí děti základních škol. Letos to bylo 470 pomocníků ze 16 základních a středních škol.

Manuální práce ale není jedinou náplní programu žáků

V rámci ekologické výchovy si školáci také na čerstvém vzduchu zahrají hry na téma jarní květeny.

13 lučních lokalit, o něž se Správa KRNAP stará:
Slunečná stráň u Svobody nad Úpou, lom v Horních Albeřicích, Hoffmanovy Boudy, květnice na Rýchorách, Sklenářovické údolí, Bíner a Peklo u Lánova, šušmaňák v Černém Dole, U Zvoničky a na Lipce ve Víchové nad Jizerou, Bolkov, Rýžoviště a Anenské údolí v Harrachově a mokřina u Fida ve Strážném.

Tento management vzácných botanických lokalit provádí Správa KRNAP ve spolupráci se školami již řadu let. Výsledky jsou evidentní. Na takto udržovaných botanických lokalitách se zvyšuje počet zmíněných ohrožených rostlin.

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související