V Královéhradeckém kraji se koná Týden pěstounství. Zájemců o pěstounskou péči postupně přibývá

13. září 2022 09:13

V Královéhradeckém kraji podle statistik krajského úřadu přibývá zájemců o pěstounskou péči. Tu přitom stále provází řada mýtů a předsudků. Také proto se úřady na tuhle problematiku už několik let zaměřují při takzvaném Týdnu pěstounství. Ten letošní je v plném proudu a znovu nabízí napříč krajem řadu akcí. 

O jaké akce jde zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

O pěstounství se mohou zájemci dozvědět řadu zajímavostí například na různých výstavách, k vidění jsou třeba v prostorách Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, na městských úřadech v Jičíně, Dobrušce, Hořicích, Dvoře Králové nad Labem nebo Kostelci nad Orlicí.

Propagační materiály k pěstounské péči jsou tento týden k vidění třeba také na náměstí v Náchodě.

Je program připravený pouze pro pěstouny a případné zájemce o pěstounství nebo se zaměřuje i na děti?

Čtěte také

Spíše to druhé. Například ve středu 14. září zvou v Hradci Králové Středisko na akci s názvem Ať žijí pěstouni. Jde o odpolední procházku s několika zastávkami se startem na Masarykově náměstí v Hradci Králové.

V Nové Pace ve středu 14. září tamní radnice pořádá zábavné odpoledne pro děti se soutěžemi a opékáním špekáčků. Podobné to bude ve čtvrtek 15. září v Broumově, tam dospělí dostanou kávu a děti něco dobrého na zub. Zároveň jsou pro ně připraveny nejrůznější aktivity.

V Rychnově nad Kněžnou v pátek 16. září pořádají pro pěstouny i jejich rodiče zahradní party. A bohatý program nabídne i sobotní Den pro pěstouny v areálu královédvorské zoologické zahrady.

Čtěte také

Zájemců o náhradní rodinnou péči sice přibývá, přesto je v Královéhradeckém kraji zhruba 250 dětí, které náhradní rodiče nemají. Jak je to možné?

Je pravda, že krajský úřad za prvních osm měsíců letošního roku eviduje víc zájemců o pěstounství než za celý loňský rok. Většina nových, ale i těch stávajících pěstounů, by se ovšem ráda starala především o jedno zdravé dítě většinového etnika a navíc v co nejmenším věku.

Naopak jen minimum náhradních rodičů je ochotných přijmout vícečetné sourozenecké skupiny menšinového etnika nebo děti se zdravotním postižením. Právě takových je ale mezi dětmi, které jsou momentálně určeny v Královéhradeckém kraji do pěstounské péče, většina.

Spustit audio

Související