O pěstounskou péči má letos v kraji zájem víc lidí než loni. Dlouhodobý problém to ale nevyřeší

9. září 2022 08:29

V Královéhradeckém kraji přibylo zájemců o pěstounskou péči. Krajský úřad jich už teď eviduje víc, než za celý minulý rok. Ani zvýšený zájem ale neřeší dlouholetý problém s umísťováním vícečetných sourozeneckých skupin, často menšinového etnika, a nebo dětí s postižením.

Čtěte také

„Ráda bych poskytla domov dítěti, které je opuštěné,“ říká Eva z Hradce Králové, která žije s dvanáctiletým synem.

Oba by rádi, aby jich bylo ještě o jednoho víc. „Dlouho jsme o tom diskutovali, shodli jsme se na tom a těšíme se na to.

Do pěstounské péče by Eva ráda získala malé, ideálně předškolní dítě. „Ve věku od dvou do sedmi či osmi let. A nezáleží nám na tom, jestli to bude chlapec nebo děvče.

Čtěte také

Někteří pěstouni mají představu ještě konkrétnější. Například Irena z Hořic. Potřebnou přípravou prošla před pár měsíci, vychovávat chce dívku předškolního věku, většinového etnika. „Já jsem vedla kroužek kreativity a kuchařinek s holčičkami předškolního věku. Takže bych právě chtěla nějakou holčičku v tomto konkrétním věku.

Jenže takové dítě momentálně volné není a možná ani dlouho nebude. Na umístění do náhradních rodin totiž čekají úplně jiné děti.

„Máme děti starší, různě handicapované nebo minoritního etnika. A samozřejmě vícečetné sourozenecké skupiny," vysvětluje vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí Krajského úřadu Královehradeckého kraje Václav Mackerle. A právě tyhle děti podle něj dlouhodobě nikdo nechce.

Čtěte také

Potenciální pěstouni musí projít přípravou v rozsahu osmačtyřiceti hodin, dále absolvují psychologické posouzení. Tím ovšem stále víc žadatelů neprojde. „V poslední době vyřazujeme i více žadatelů, kteří neprojdou přes psychologické posouzení.

V Královéhradeckém kraji se tak stále nedaří najít náhradní rodinu pro zhruba 250 dětí.

Zájemci o náhradní rodinnou péči v Královéhradeckém kraji se mohou s touhle problematikou seznámit podrobněji během Týdne pěstounství. Ten začíná v pondělí 12. září, nabídne nejrůznější akce napříč krajem a vyvrcholí společným setkáním v areálu královédvorské ZOO.

Spustit audio

Související