V Královéhradeckém kraji přibylo za čtvrt roku na 500 obyvatel, aktuálně jich tu žije přes 555 tisíc

13. červen 2023 08:18

Královéhradeckému kraji přibyli obyvatelé. Za první čtvrtletí letošního roku se jejich počet zvýšil o bezmála 500. Přestože vedení kraje dlouhodobě počítá s tím, že obyvatel bude ubývat, tak aktuální přírůstek nepovažuje za překvapení. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Dá se z dat Českého statistického úřadu zjistit, čím je přírůstek obyvatel způsobený?

Čtěte také

Královéhradecký kraj má podle zmíněných statistik aktuálně 555 tisíc 746 obyvatel. Za první čtvrtletí přibylo 479 lidí, přitom stejně jako v posledních letech ze statistik vychází víc zemřelých než narozených. Od ledna do konce března zemřelo téměř 1600 obyvatel a narodilo se jen 1152 dětí.

Přírůstek je dán jednak stěhováním z jiných regionů a také z ciziny. Ze zahraničí do Královéhradeckého kraje přišlo 1527 lidí a to především z Ukrajiny a ze Slovenska. Migrace cizinců zůstává podle hejtmanství bezproblémová.

V čem jsou takto podrobná data pro kraj užitečná?

Čtěte také

Podle mluvčího Kraje Dana Lechmanna jsou tyto údaje důležité hlavně při tvorbě analýz a strategií. Například aktuální dlouhodobá strategie zohledňuje vývoj, podle kterého bude potřeba do budoucna výrazně víc lůžek sociální péče. V kraji bude podle prognóz v roce 2050 žít sice zhruba o padesát tisíc lidí méně než teď, ale populace bude průměrně výrazně starší než je teď.

I na základě údajů od statistiků proto kraj plánuje investice do budování nových domovů pro seniory nebo vyčleňuje peníze na sociální péči. A důležité jsou podobné informace i pro plánování kapacit středních škol. Dají se přibližně spočívat jednotlivé školní ročníky.

Sledují statistici současně s počtem obyvatel i další údaje?

Čtěte také

Ve statistikách najdeme například i to, kolik si v kraji průměrně vyděláme. Průměrná hrubá mzda v kraji je přes 37 tisíc korun, což je sice o 15 tisíc měsíčně méně než v Praze, ale třeba o 1300 korun víc než v sousedním Pardubickém kraji.

Mezi údaji, které rostly, je například i regionální HDP, tedy hrubý domácí produkt, tržby v průmyslu nebo počty nově rozestavěných bytů. Ve srovnání s ostatními kraji se Královéhradecký kraj ve většině ukazatelů pohybuje v horní polovině pomyslných tabulek. Tedy statistiky potvrzují, že jde o dobré místo k životu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související