Přestavba porodnice na Domov pro seniory v Opočně je Stavbou roku 2022 v Královéhradeckém kraji

23. listopad 2022 08:16

Stavbou roku 2022 je v Královéhradeckém kraji dům pro seniory v Opočně. Přestavba nevyužité nemocniční budovy na domov seniorů oslovila porotu nejvíc ze všech devatenácti přihlášených staveb. 

„Absolutním vítězem soutěže se stává Domov pro seniory s komplexními službami v areálu nemocnice v Opočně.“ Cenu předal Pavlu Valcovi, jednateli stavební firmy, hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS. „Určitě nejsem jediný, kdo má v životě rád příběhy. A tohle ocenění ho má. Šlo o porodnici, kde jste se narodil. A je to teď i domov pro seniory, který jste vybudoval.

Čtěte také

Pro Pavla Valce šlo opravdu o srdeční záležitost, nestává se to každému, aby získal ocenění díky stavbě, ve které se narodil. „Ta stavba se moc povedla, mám z toho radost. Jsou to prostě silné emoce.

O úplně jednoduchou práci přitom při budování domova pro seniory v Opočně nešlo, popisuje Pavel Valc. „Technických problémů bylo víc. Skutečně jsme třeba narazili na skálu. Dělali jsme novou výtahovou šachtu, kde byla samá opuka. Nejdříve jsme museli vše dostat pryč a pak řešit další postup stavby. Stejné to bylo i ve spodní chodbě a sklepní části. Nebylo to úplně jednoduché, bojovali jsme s vlhkostí, sanačními omítkami, chemickými izolacemi a tak dále.

Domov pro seniory v Opočně nebyl jedinou oceněnou stavbou

V kategorii dopravních staveb zaujala nejvíc oprava Hlavní ulice v Hradci Králové, čestné uznání dostali i tvůrci obchvatu Domašína na Rychnovsku. Další čestná uznání udělila porota bytové rezidenci Nerudovka v Novém Městě nad Metují a stavbě školy v Černíkovicích na Rychnovsku.

Právě ta zaujala nejvíc i hlavního organizátora soutěže Vladimíra Mazuru. „To je opravdu nádherné. Tam je vidět, že ta stavba je dělána pro děti. Ne, aby se něco ukázalo. Ale aby se tam dětem hezky žilo, aby se toho nebály. Aby se šly do školy pobavit a přitom se něco dozvěděly a vzdělaly se.

Vedle už zmíněných staveb si ocenění odnesli i autoři bytového domu Cihlovka v Hradci Králové, ti získali cenu Ministerstva průmyslu a obchodu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související