V areálu bývalé nemocnice v Opočně by měl vzniknout domov pro seniory s kapacitou 48 lůžek

18. říjen 2019 08:50

V bývalém chirurgickém sále opočenské nemocnice podepsali zástupci Královéhradeckého kraje a měst Opočno a Dobruška smlouvu o spolupráci na vzniku nového domova pro seniory. Ten vznikne v areálu bývalé nemocnice v Opočně a s kapacitou 48 lůžek bude sloužit lidem z obou měst i z okolních obcí.  

Smlouvu o spolupráci podepsali starostové Opočna a Dobrušky s hejtmanem Královéhradeckého kraje přímo na operačním sále opočenské nemocnice. Do dvou let by tak z bývalého dětského oddělení měl vzniknout domov pro seniory s kapacitou 48 lůžek.

Čtěte také

Budovu na jaře Opočno převedlo do vlastnictví Královéhradeckého kraje. Ten ji za zhruba 70 milionů opraví a následně předá do užívání zapsanému ústavu, který založí právě Opočno a Dobruška.

„Teď se nacházíme v prostoru, kde by měla být vstupní hala v této zadní části už by potom měl být připojen i druhý výtah, který tady bude velice důležitý," ukazuje přízemí budoucího domova starostka Opočna Šárka Škrabalová z Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst.

Momentálně je v přípravě projektová dokumentace stavby

Dalším společným úkolem pro Opočno a Dobrušku, je založení zmíněného zapsaného ústavu, který bude zařízení provozovat, vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.
„Součástí oné smlouvy je deklarace, že obě dvě města vytvoří zapsaný ústav a Opočno spolu s Dobruškou, jako zakladatelé, budou tento ústav provozovat. A Královéhradecký kraj poskytne tomuto nově zapsanému ústavu právo užívání v rekonstruovaném objektu, který bude sloužit jako domov pro seniory."

Smlouvu o spolupráci podepsali starostové Opočna a Dobrušky s hejtmanem Královéhradeckého kraje

Město Dobruška nemá prostory, kde by mohla podobné sociální služby poskytovat, proto je toto řešení podle nezávislého starosty Dobrušky Petra Lžíčaře výhodné.
„Má to opravdu logiku, protože tato nemocnice byla spádová i pro Dobrušku. Je to blízko a Dobruška nemá vlastní domov důchodců. A tým, který teď zajišťuje domov Jitřenka, se posílí a vznikne společný podnik, který to bude obhospodařovat."

Zapsaný ústav by měl vzniknout na přelomu letošního a příštího roku a otevření nového domova kraj předpokládá do konce roku 2021.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související