Seniorské obálky mohou zachraňovat životy. V Královéhradeckém kraji už je má šest tisíc lidí

12. červenec 2019 10:29

Informace o aktuálním zdravotním stavu, užívaných lécích, a nebo kontakty na členy rodiny. I tyhle údaje má obsahovat I.C.E. karta, neboli seniorská obálka. Mít by ji měli především lidé, kteří žijí sami, může jim zachránit život. V Česku už si ji pořídily tisíce lidí. 

„Dnes ji mám první den, právě ráno jsem ji dostala," říká o seniorské kartě Hana Urbancová, která žije ve Dvoře Králové nad Labem.

Její muž měl nedávno cévní mozkovou příhodu a kdyby u něj znovu zasahovali záchranáři, chce mít jistotu, že budou mít dostatek informací. Proto pořídila seniorskou kartu.
„Určitě je to výborná věc. Protože záchranáři budou hned vědět, jak mají s tím pacientem zacházet."

Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví a života

Vyplnit kartu zatím nestihla, kam ji umístí, už se ale rozhodla. Odborníci doporučují buď vnitřní stranu vchodových dveří nebo ledničku.
„U nás to bude na lednici, protože to je takové frekventované místo."

I.C.E. kartu, neboli seniorskou obálku doporučila Haně Urbancové královédvorská pečovatelská služba.

I.C.E. karta, neboli seniorská obálka, může pomoci zachránit život

Podle její vedoucí Marcely Hauke si ji ve městě pořídila celá řada dalších lidí. Je jich zhruba padesát, každý den přibývají další. Seniorská obálka je ideální pro osaměle žijící seniory a to i v domech s pečovatelskou službou.
„My totiž nemůžeme disponovat zdravotními informacemi o klientech. A záchranáři se velmi často zlobí, že nevíme jaké berou léky a s čím se léčí. Ale my jsme sociální služba, nikoliv zdravotní. A tím, že tam mají i kontakty na rodinné příslušníky, které my nesmíme předávat, pokud nemáme písemný souhlas klientů, tak to samozřejmě pomáhá i z těchto důvodů. Přijede záchranář a najde ucelené informace."

Údaje v seniorské obálce by se měly průběžně aktualizovat

Při zásazích záchranářů se poměrně často stává, že senior není schopen komunikovat. Může jít přitom o život a údaje o zdravotním stavu člověka, alergiích, popřípadě lécích, které užívá, mohou zásah zdravotníků zjednodušit a zefektivnit.

Seniorská obálka může v kritických situacích pomoci starším lidem

„K paní přijela záchranná služba a přestože byla při vědomí, nebyla schopná jim ve svém stavu poskytnout potřebné informace. Chtěla se při ošetřování zvedat a hledat v kabelce," popisuje jeden z případů, kdy by seniorská obálka byla potřeba, Jana Fröhlichová z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle ní je ale potřeba údaje na obálce pravidelně aktualizovat.
„Nejčastější je samozřejmě změna léků. Když například dojde k hospitalizaci nebo k náhlým zdravotním potížím, je vhodné přiložit do obálky například i lékařskou zprávu, nebo alespoň vyznačit , že se změnil zdravotní stav držitele karty."

Motorizovaní senioři jedou s dobou. Na polygonech testují svou zdatnost a postřeh za volantem

Projekt „Jedu s dobou" je určený aktivním seniorům za volantem automobilu

Pavel Jedlička v naší radioporadně. Téma: projekt „Jedu s dobou", který je určený aktivním seniorům. Specifika řízení motorových vozidel ve starším věku.

V Královehradeckém kraji má podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí seniorskou obálku už zhruba šest tisíc lidí. Velkou část z nich rozdala mezi zájemce královéhradecká pobočka spolku Senioři ČR. Podle předsedkyně sociálně zdravotní komise Heleny Růžičkové zároveň členové spolku pomáhají zájemcům formulář vyplnit. Třeba i údaje o tom, koho mají záchranáři nebo policisté v případě potřeby kontaktovat.
„Když člověka třeba odvezou do nemocnice, tak následně ti příbuzní tápou. A taky se stává, že mají lidé doma své mazlíčky, psa nebo kočku, a je potřeba se o ně postarat. I proto se údaje vyplněné v kartě mohou hodit."

I.C.E. karta, neboli seniorská obálka je vhodná nejen pro seniory, ale třeba i zdravotně handicapované, například nevidomé nebo neslyšící. I tyhle informace totiž mohou být pro záchranáře důležité. Formulář lidé získají například na městských nebo obecních úřadech, popřípadě v různých organizacích, které se seniory nebo zdravotně znevýhodněnými pracují.

Spustit audio

Související