V kraji je víc volných míst než potencionálních pracovníků. Ovocnáři nemají lidi na sběr úrody

9. říjen 2019 08:31

V Královéhradeckém kraji je stále velmi nízká nezaměstnanost. V září byla třetím měsícem po sobě na hodnotě 2,1 procenta. Všechny okresy jsou pod celostátním průměrem. V regionu tak trvá situace, že je dvojnásobně více volných míst než potencionálních pracovníků. To působí problémy v řadě odvětví, například v zemědělství.

Čtěte také

„Tak ovocnářství je závislé na sezónní pracovní síle a ta, řekl bych, chybí dlouhodobě. Minimálně v posledních pěti sezónách," říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Na sklizeň podle něj v celé zemi chybí aktuálně zhruba 2 000 lidí.
„Většina lidí nemá zájem o takovouto krátkodobou práci v sadech. Drtivá většina pracovníků se v současné době rekrutuje zejména ze zahraničních pracovníků. Ať už je to ze třetích zemích, jako je Ukrajina, Bulharsko či Rumunsko. A někteří ovocnáři zaměstnávají už dnes i pracovníky ze zemí Asie."

Jablka, úroda, sklizeň (ilustrační fotografie)

Jenže jak vysvětluje ředitel Úřadu práce pro Královéhradecký kraj Martin Horák, podobný problém nemají jen zemědělci.
„Marně se snažím vybavit si odvětví, které nemá v současné době problém s nedostatkem zaměstnanců. Ta poptávka opravdu zatím trvá napříč všemi obory. Jak v oblasti stavebnictví, v oblasti průmyslu, i v zemědělství. Tam se jedná především o sezónní práce. Převažuje samozřejmě poptávka po nekvalifikované pracovní síle."

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji bylo v září bez práce zhruba 8 200 lidí. Nezaměstnanost ale v příštích měsících pravděpodobně poroste.

„I z důvodu sezónních vlivů. V těch dalších měsících už by nezaměstnanost měla jít nahoru. A domníváme se, že to postupné zpomalování ekonomiky se k tomu přidá. Je nepravděpodobné, že by se česká ekonomika a tedy i český trh práce odvíjely nějak výrazně jinak, než je tomu v západní Evropě, zejména v Německu," odhaduje za královéhradecký krajský úřad práce Martin Horák.

V regionu je dlouhodobě nejméně nezaměstnaných na Rychnovsku, v září jich bylo naopak nejvíce na Náchodsku.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související