Ztráty ovocnářů způsobené nepříznivým počasím by měla částečně zmírnit kompenzace od vlády

13. září 2019 09:41

Ovocnáři dostanou od státu kompenzaci, která má zmírnit jejich ztráty způsobené především jarními mrazy. Padesát miliónů korun rozdělí ministerstvo mezi žadatele z celého Česka, někteří sadaři se dost možná ani hlásit nebudou.

Z osmi oslovených pěstitelů ovoce v Královéhradeckém kraji se polovina s podmínkami pro čerpání kompenzace zatím ještě neseznámila, dva z této čtveřice předpokládají, že podat žádost bude tak administrativně náročné, že to ani nebude stát za to.

Čtěte také

Přitom podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka stát letos umožnil i jednodušší formu a přihlášení nebude tak složité.
„Vyřeší se to několika formuláři a jedním potvrzením od státu o tom, kolik mají výsadeb. Bude to složitější zejména pro větší podniky, které mají velké ztráty, protože budou muset prokazovat jaké měly v historii tržby na jeden hektar a porovnávat to s letošními tržbami."

Žádat zjednodušenou formou bude například Petr Kareš z Ostroměře. Už teď ví, že mu kompenzace nepokryje veškeré ztráty, ale i tak jí vítá.
„Škody jsou asi vyšší, ale můžeme být rádi za jakoukoliv částku. A jde o částku, která určitě pomůže k tomu, aby se pěstitelé částečně zahojili nebo jim to dopomohlo k přežití do dalšího roku."

Ovocnáři by mohli dostat částku, odpovídající zhruba čtvrtině jejich ztráty

Není to moc, ale plnou náhradu znemožňují třeba předpisy Evropské unie.

A jak říká Martin Ludvík, jsou to jediné peníze, které ovocnáři jako náhradu za ztráty, způsobené mrazem, mohou dostat.
„Riziko jarních mrazů je nepojistitelné. Takže jsme rádi, že stát chce v tomto ovocnářům pomoci. Když se nemohou bránit klasickými komerčními finančními nástroji. My jsme vyčíslili ztráty na úrovni 150 až 200 milionů korun. A samozřejmě ambicí těchto kompenzací není nahradit plně tyto ztráty, ale pomoci těm ovocnářům, kteří byli postiženi, přežít rok."

Třešně

Pojistit se nedají třeba třešně, meruňky, švestky nebo další drobné ovoce, kompenzace tedy bude krýt převážně ztráty na těchto druzích. Pokud jde například o jablka a hrušky, nebudou letošní ztráty tak velké, jak to vypadalo ještě na začátku léta.

Čtěte také

Pomohlo příznivé počasí posledních dnů, vysvětluje Martin Ludvík.
„Červen a červenec byly velmi suché, takže někdo to úrodu skutečně negativně ovlivnilo. Ale v srpnu na některých místech napršelo zhruba od 80 až do 120 milimetrů srážek, takže jablka vodu dostala právě v době, kdy ji nejvíc potřebují. Kdy narůstají do své velikosti. Takže tato voda nám určitě pomohla. Přesto bude letošní sklizeň významně nižší, než bylo loni a také proti průměru bude o něco menší."

Pokud jde o ceny jablek na trhu, dá se podle Ovocnářské unie předpokládat zdražení ve srovnání s loňským rokem. Jak ale říká Martin Ludvík, na ceny, jaké byly v roce 2017, se letošní čísla na cenovkách přeci jen ještě nevyšplhají.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související