V kostele sv. Petra a Pavla na Novém Hrádku chybí desítky let třetí zvon. Teď by se to mělo změnit

29. květen 2022 07:56

Lidé z Nového Hrádku na Náchodsku chtějí mít v kostele zase zvon. Dva tam sice mají, ale ten největší už mnoho let chybí. A to by se v brzké době mělo změnit. Zpět do věže se vrátí zvon s původním názvem Cyril a Metoděj. Bude mít zhruba půl tuny a doplní stávající menší umíráček a poledník. 

Kdo jiný by měl mít klíče než pan farář Teodor Mateusz Pająk. A už u dveří vidíme krabičku s nápisem, jak lze přispět na nový zvon. Kvůli němu jsme dnes tady.

Čtěte také

Jdeme přes kůr, kolem nových, opravených varhan. Druhým mužem, který je tu s námi, je místostarosta Nového Hrádku Pavel Sobotka za KDU-ČSL. Došli jsme do místa, které je schováno za kůrem. „Tady se zvoní a já jsem zároveň také zvoníkem. Zvoníme tu na dva malé zvony. Jeden je asi třicetikilový umíráček a druhý je poledník, ten má zhruba šedesát kilogramů.“

„Ale tři zvony nám ukradli Němci, ty měly dohromady asi 900 kilogramů. Po 80 letech jsme se rozhodli, že pořídíme nový zvon.

Lidé z Nového Hrádku na Náchodsku chtějí mít v kostele zase třetí zvon

Jsou tu spuštěna dvě lana, takže jedno ještě chybí. „Ano, tam bude velké lano, na které budou jeden nebo dva zvoníci zvonit.

K čemu bude nový zvon sloužit?

„Zvon se používá hlavně při slavnostních příležitostech, svolává lidi na mši a potom zazní také, když se v obci něco významného děje. Každá obec je pyšná na svůj zvon. Takže doufám, že i my budeme mít důvod být pyšní,“ říká Pavel Sobotka.

Čtěte také

„Ten zvon nebude na elektřinu, ale budeme ho tahat ručně, stejně jako taháme ty naše dva menší zvony. A můžete si to i vyzkoušet.

Peníze na nový zvon shání místní lidé kde se dá. A nejen oni, pomáhá i Smíšený pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují. Tak jsem se za nimi vydala na jednu z jejich zkoušek.

Pro kostel na Novém Hrádku vyzpíval sbor Kácov na jednom ze svých koncertů bezmála 20 tisíc korun.

Čtěte také

Příběh nového zvonu členy sboru zajímá a podle Michaely Minárikové má taková podpora smysl. „Tam je zajímavá historie, že několikrát o ten zvon přišli. Potom jim ho věnoval pan Josef Bartoň z Dobenína, majitel novoměstského panství. A o ten potom přišli ve 2. světové válce. A od té doby tam zvon nemají. Takže vracíme zvon tam, kam patří. Budeme rádi, až tam bude.

Potřebnou částku na nový zvon pro kostel sv. Petra a Pavla v Novém Hrádku na Náchodsku se už dobrovolníkům téměř podařilo získat. Poprvé by měl nový zvon zaznít při příležitosti 300. výročí výstavby kostela v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související