V Jičíně se podle pracovníků útulku objevil travič psů. V poslední době přišla o život čtyři zvířata

4. listopad 2021 08:50

Otrávené návnady s velkými hřebíky měly podle pracovníků a dobrovolníků z psího útulku v Jičíně připravit o život čtyři psy, kteří je pozřeli. Do boje proti neznámému traviči se pustili dobrovolníci a pracovníci útulku sami. Vylepují plakáty a upozorňují pejskaře v terénu i na sociálních sítích. Městská policie v lokalitách, kde měli být psi otráveni, zvyšuje dohled strážníků a preventistů. 

Čtěte také

„Probudil jsem se v noci kolen jedné hodiny, tak jsme to tady obešli se psem kolem paneláku," Jiří Urban ukazuje místo, kde po noční směně naposledy venčil svého osmiletého psa.
„Pak jsme přišli domů, pes tam pořád běhal, to jsem věděl. Usnul jsem a když jsem se vzbudil, tak byl pes už po smrti."

Podobným způsobem už přišli o život podle Aleny Sýkorové z jičínského psího útulky další tři psi.
„Jedna slečna našla návnadu prošpikovanou hřebíky. Naštěstí to její pejsek nepozřel."

Pejskaři by se měli mít při venčených svých zvířat na pozoru.
„Žádali jsme na radnici, jestli by to nemohli vyhlásit městským rozhlasem. Myslím si, že tohle je opravdový problém, který se musí řešit. A lidé se na to musí upozornit."

Čtěte také

„Nemáme žádnou informaci od Policie České republiky, že by k této věci v Jičíně docházelo ve zvýšeném počtu než je dlouhodobě obvyklé," tvrdí mluvčí radnice Jan Jireš.

Proto začali pracovnice psího útulku a dobrovolníci informovat majitele psů sami.
„Dobrý den. Koukám, že venčíte pejska. Chtěla bych vás upozornit, že se tady po Jičíně objevují otrávené návnady, buřty ve kterých jsou hřebíky a tak podobně."

„Tohle naprosto odsuzuji, vůbec nechápu lidi, kteří tohle mohou dělat. Doufám, že se to brzy vyřeší a ten člověk bude dopaden," říká Gabriela, která právě venčí psa na Husově ulici.

Čtěte také

Velitel městské policie Karel Juryca prý začíná informace ohledně otrávených psů sbírat.
„Mám tady lokality, kde se to údajně, podle sdělení lidí stalo. Máme přijata opatření, že v těchto místech zvýšíme svůj dohled."

Podle vedoucí útulku Ivany Kašpárkové nehrozí nebezpečí jenom psům.
„Může se také stát, že to klidně vezme dítě do ruky, prostě kdokoliv. Zatím nemáme zjištěno o jaký jed se jedná."

Strážníci městské policie i pracovníci psího útulku v Jičíně apelují na lidi, aby v případě, že narazí na cokoliv podezřelého, neváhali je kontaktovat.

Spustit audio

Související