V Hradci Králové začaly na Bílé věži opravy zvonu Augustin. Kdy by se měl znovu rozeznít?

25. srpen 2022 09:47

Specializovaná firma by měla dnes v Hradci Králové začít s opravami historického zvonu Augustin na Bílé věži. Zvon není poškozený vážně, ale vychýlení jeho srdce z osy se u takové památky nedá přejít jen mávnutím ruky. Jak budou opravy vypadat a co se na Bílé věži teď děje, to zjišťoval přímo na místě reportér Tomáš Lörincze.

Co všechno se tedy bude s Augustinem dít a jak dlouho to potrvá?

Naplánovaná oprava by neměla být nijak složitá. Jde o to, že srdce zvonu je uchyceno na takzvaném šarnýři, který je maličko vychýlený.

Čtěte také

K opravě by mělo teoreticky stačit zvon malinko vyzvednout, laicky řečeno trošku vyheverovat, potom povolit čtyři šrouby, možná jeden nebo dva vyměnit, nastavit srdce zvonu do správného úhlu, vše opět dotáhnout a spustit zvon dolů.

Tak nějak to vypadá, že by mohla oprava proběhnout. Ovšem otázkou zůstává, jestli se neobjeví ještě nějaká další závada, kterou bude zapotřebí řešit, stejně jako se to stalo nedávno při opravě podobného zvonu v Praze.

Takže plán je takový, že by vše mělo proběhnout docela rychle. Jaká ale bude realita, to se ukáže až ve chvíli, kdy se firma skutečně pustí do samotné práce.

Oprava se tedy uskuteční přímo ve věži. Ta bude na nějakou dobu tedy pro návštěvníky uzavřena?

Čtěte také

Ano, vše proběhne přímo ve věži. Ten zvon by ostatně ani nešlo nijak sundat dolů. Věž je uzavřena už nyní, na dveřích tady visí cedule, že je věž dnes pro veřejnost uzavřena. Nebo tedy minimálně do konce oprav.

Pokud by se jednalo jen o onu v uvozovkách jednoduchou opravu, tak by zase zítra už mělo být vše v pořádku a věž přístupná turistům. Ale to opravdu záleží na tom, co se zvonem přesně bude nutné provést.

Čtěte také

Kdy by tedy mohli lidé znovu slyšet zvon Augustin z Bílé věže znít?

Zatím je v plánu, že nejbližší zvonění má být v neděli 28. srpna v 18:00 hodin na svátek svatého Augustýna. Na Velkém náměstí v Hradci Králové bude kolem toho velká sláva, slavnostní průvod zvoníků spojený s doprovodnými akcemi.

A zvoníci stále počítají s tím, že by se opravdu v neděli 28. srpna v 18:00 hodin měl zvon Augustýn znovu z Bílé věže ozvat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související