V Hradci Králové můžete nově nakupovat jídlo s velkou slevou přes mobilní aplikaci Nesnězeno

29. červenec 2024 08:09

V Hradci Králové nově funguje platforma Nesnězeno. Jejím cílem je zachránit jídlo, které by jinak skončilo v popelnici. Restaurace a obchody ho nabízí lidem přes mobilní aplikaci s minimálně padesátiprocentní slevou. Do projektu se zatím zapojilo přes 30 hradeckých podniků.

Čtěte také

„Občas nám večer zbyde nějaké jídlo, tak aby se to nevyhazovalo, můžeme ho takto prodat levněji. A jídlo se zužitkuje,“ popisuje systém Aleš Surový, číšník v jedné z hradeckých restaurací, která nově nabízí jídlo přes mobilní aplikaci Nesnězeno.

Hned v prvních dnech využilo podle něj novou službu několik zákazníků. „Bylo tam nějaké kari, pak nudle, maso s rýží, zelenina a vajíčka.

Do projektu jsou zapojeny nejen restaurace, ale také pekárny, kavárny a pobočky některých supermarketů. Jejich seznam najdou lidé přímo v aplikaci. Aby ji mohli využívat, potřebují chytrý mobilní telefon, připojení k internetu a možnost platit kartou.

Čtěte také

„Kdokoliv si může aplikaci stáhnout a tam se vám podle vaší polohy zobrazí nejbližší nabídky od našich partnerů. Ti do aplikace své balíčky nahrávají. Je tam mix nějakých zbylých potravin před expirací. Ten balíček je v minimálně padesátiprocentní slevě. Zakoupíte si ho, zaplatíte přímo v aplikaci a pak si ho na místě vyzvednete, vysvětluje Jakub Henni, který platformu Nesnězeno založil před šesti lety v Brně.

Projekt postupně rozšířil do dalších osmi krajů a také do zahraničí. „Co se týče Hradce Králové, tak už nám dlouhou dobu psali příznivci projektu Nesnězeno na sociálních sítích nebo nám i posílali e-maily. Říkali si o expanzi projektu do Hradce.

Čtěte také

Aktuálně je služba dostupná hlavně v krajském městě. Postupně by se mohly zapojit také podniky z menších měst. Už teď potraviny přes mobilní aplikaci nabízí dva supermarkety v Trutnově a Jičíně.

„My jednak aktivně oslovujeme podniky, a pokud se k nám chce někdo zaregistrovat, tak stačí, když navštíví naše webové stránky https://nesnezeno.eco/, kde najde formulář pro partnery, kteří mají zájem se k nám přidat, říká Jakub Henni.

Lidé v Česku přes aplikaci Nesnězeno podle něj doposud už zachránili více než 650 tisíc tun potravin.

autoři: Natálie Poláková , baj
Spustit audio

Související