V hantýrce ošetřovatelů se jim říká „flaškáči". Dva noháči jihoafričtí v dvorském Safari Parku

Noháči jihoafričtí v Safari Parku Dvůr Králové
Noháči jihoafričtí v Safari Parku Dvůr Králové

Při dnešní návštěvě Safari Parku Dvůr Králové se výjimečně hodně zblízka seznámíme s noháči jihoafrickými. Přestože se v přírodě jedná o běžný druh, v zoo se chovají málo a přirozené odchovy se nedaří. Noháči se narodili v Belgii a byli odchováni uměle. 

V hantýrce ošetřovatelů se jim trochu nelichotivě říká „flaškáči". Proto mohla Ilona Kratochvílová z oddělení výchovy a vzdělávání umožnit kolegyni Daně Voňkové dostat se k noháčům víc než na dohled.

Víte, co dělá noháč v noci?

Kdepak, nespí, je to noční zvíře. Noháč se tou dobou vydává za potravou a sbírá semena, hlízy a stonky, i drobné živočichy jako například kobylky a brouky.

Noháči jihoafričtí v Safari Parku Dvůr Králové

Při krmení se sklání dopředu a stojí na všech čtyřech, takže připomíná králíka. Je vždy v pohotovosti, má výborný zrak, čich a sluch. Obvykle žije v párech a pracně vyhrabané nory užívá jen několik dní.

Noháči jihoafričtí v Safari Parku Dvůr Králové

Ve volné přírodě obývá střední, východní a jižní Afriku, někde je oblíbenou kořistí afrických Křováků.

Noháčů existují dva poddruhy - kromě jihoafrického, kterého uvidíte v Safari Parku Dvůr Králové, existuje ještě noháč východoafrický.

Patří do skupiny hlodavců, ale pro své odlišnosti tvoří samostatnou čeleď noháčovitých. Rozmnožovat se mohou prakticky po celý rok. Samice rodí jen jedno plně vyvinuté mládě vážící 250 až 300 gramů, mláďata dospívají ve třetím roce svého věku.

Maximální zaznamenaný věk noháče v zajetí byl 19 let.

Spustit audio

Související