V Domově důchodců Tmavý Důl pokračuje stavba nového pavilonu za 135 milionů bez DPH

3. květen 2020 10:50

Nový pavilon Domova důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku se má skládat z pokojů pro klienty, zázemí pro personál a technického vybavení. Stavba za 135 milionů korun bez DPH bude hotová do 15 měsíců. 

Zástupce zhotovitelské firmy Matěj Lipavský právě domlouvá se svými kolegy detaily stavby nového dvoupodlažního pavilonu. Momentálně dělníci dokončují demoliční práce bývalého objektu.

Čtěte také

Založení toho nového bude trochu nestandardní.
„Založení je takzvaná železobetonová krabice, na kterou se budou stavět ona dvě, respektive tři patra. Ale není to nic, co by bylo nějak výjimečně náročného."

Podle ředitele domova Antonína Stanislava použijí dělníci na stavbu nového pavilonu také materiál z původní budovy. Tím ušetří náklady.

„My jsme vybrali zámkovou dlažbu, která je sice už dost upotřebená, nicméně pro naše potřeby se ještě hodí. Takže si uděláme zpevněné plochy jak pro automobily, tak i pro klienty. Rozebrali jsme střechu, kde byla ještě poměrně dobrá vazníková konstrukce, kterou bychom potom použili na rekonstrukci hospodářského stavení. A okna, která byla poměrně zachovalá, jsme si také uchovali pro další potřebu."

Stavba nového pavilonu Domova důchodců Tmavý důl na Trutnovsku

Výstavbou nového pavilonu se navýší jak počet klientů domova, tak i personálu.
„Máme 100 klientů domova pro seniory a domova se zvláštním režimem. A konečné číslo po výstavbě by mělo být 156. Co se týká personálu, tak v současné době se zřizovatelem řešíme navyšování stavu. Zatím zhruba na základě předběžných analýz to bude něco mezi 30 až 40 novými pracovníky."

Čtěte také

Komplikací stavby jsou v této chvíli především bezpečnostní opatření v souvislosti s koronavirem. Protože se dělníci pohybují v areálu, kde žijí senioři, jsou podle Matěje Lipavského kontroly dodržování pravidel časté a pravidelné.

„Samozřejmě budou tady určité průběžné činnosti, které budeme muset dělat a normálně bychom nemuseli. To znamená měření teploty, kontrolování roušek a další klasické věci, které musíme všichni v současné době podstupovat. Problém je, že tady jsme na stavbě a je to přeci jen něco jiného, než v běžném životě. Představte si všechna řemesla a dělníky, kteří zde pracují a musí mít na sobě roušku. Je to přeci jen nepříjemnější, než když s ní jdete běžně po ulici."

I přes přísná bezpečnostní opatření místní senioři stavbu vítají. Přináší jim alespoň malé rozptýlení v době, kdy za nimi nemohou blízcí. A ani oni sami neopouští areál domova.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související