V domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci byla nečekaně objevena původní výmalba

4. únor 2020 12:20

Interiér domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká náročnější oprava, než se počítalo.  Malíři totiž při restaurátorských pracích našli původní šablonovou výmalbu, o které nikde v záznamech nebyla zmínka. A to celou obnovu o několik týdnů protáhne.

V domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci jsou cítit barvy. Je to proto, že uvnitř interiéru pracují právě v této chvíli malíři.

Čtěte také

Jan Jiránek má plné ruce práce. V ruce drží váleček a to ukazuje, že zatím probíhá výmalba běžným způsobem.
„Ano, akorát ta barva je vápenná, takže se udělá trošku hustější. Ale čeká nás ještě ve vedlejším hlavním pokoji další výmalba. Tam bude zelená barva a nahoru přijdou ještě takové ornamenty. co se našly pod původními malbami. Budou se dělat různé šablony a linky. Takže by se to mělo dostat do původního stavu."

„Šablony budou vyřezány do čtvrtky nebo do nějakých pevných papírů a budou se vyťukávat štětcem. Akorát se to musí podle fotografií udělat přesně, jako to bylo původně," vysvětluje malíř pokojů Jan Jiránek.

„Dříve se tak malovalo. Těch šablon se po domech nachází spousta. Tedy šablonu už asi tenkrát byly v módě."

Interiér domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci čeká náročnější oprava, než se počítalo

S Tomášem Šimkem, vedoucím kulturního střediska v Červeném Kostelci postupujeme do oné zmiňované hlavní místnosti. Díváme se na stěnu, kde je takový, dalo by se říci, náčrtek.
„To je zkouška, kterou jsme dělali, než nám vše schválil Národní památkový ústav. Museli jsme zkusit jednak odstíny barev a také samotné tvary. A teď pokračujeme dál."

Čtěte také

Součástí opravy bylo rozhodnutí udělat nové stropy, stěny se opravovaly, protože na nich byly praskliny vlivem dopravy pod okny domku Boženy Němcové.

A přitom, když se bouralo, tak se objevily skutečnosti, které dostaly památkáře do historie.

„Když jsme začali, tak se začalo přicházet na to, co bychom mohli udělat jinak. V tuto chvíli jsme měli mít již dávno hotovo, přičemž jsme teď zhruba v polovině prací. Protože jsme v místnosti, která měla být kompletně bílá, ovšem jak jsme odstraňovali původní nátěry, tak jsme narazili na původní výmalbu. A přišlo nám jako dobrý nápad to celé obnovit."

Co tedy ještě zbývá dodělat?

„Stojíme na fólii, která zakrývá původní dřevěnou podlahu. Až se po hotové výmalbě fólie odstraní, tak přijdou podlaháři a prkna obrousí a navoskují," dodává Tomáš Šimek.

Obnovu interiéru domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci musí řemeslníci stihnout dokončit do začátku letošní turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související