V Červeném Kostelci čekalo na absolventy talentových zkoušek na střední školu nemilé překvapení

4. leden 2022

Na Náchodsku začaly talentové zkoušky na některé střední školy. V Červeném Kostelci na Střední průmyslovou školu Otty Wichterleho. Kromě jiného tam usilují o přijetí i budoucí módní návrhářky v oboru Modelářství a návrhářství oděvů. Studentky se ale teprve ráno přímo na místě dozvěděly, že v případě přijetí nenastoupí od září v Červeném Kostelci, ale v několik kilometrů vzdáleném Velkém Poříčí. 

Co je důvodem stěhování školy do jiného města?

Čtěte také

Stávající areál školy v Červeném Kostelci by totiž měl od září sloužit pro výuku budoucích zdravotníků, konkrétně žáků Vyšší odborné školy zdravotnické, Střední zdravotnické školy a Obchodní akademie Trutnov.

Stávající studenti a učitelé Centra textilních technologií a oděvní tvorby se tak musí přestěhovat právě do zmiňovaného Velkého Poříčí, které je u Hronova.

Rozhodnutí vydal Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem zmiňovaných škol. Změnu politici plánovali delší dobu, definitivní rozhodnutí padlo na podzim minulého roku a potvrdila ho rada kraje svým usnesením 13. prosince.

Proč o tak zásadní změně, tedy jiném místě výuky, nevěděli zájemci o studium dopředu?

Zástupkyně školy přímo v Červeném Kostelci, kam děti ráno přicházely na talentové zkoušky, mi řekla, že jim změnu místa výuky oznámí hned po přivítání. Proč to zájemci nevěděli dřív, vysvětlila tím, že se o změně písemně rozhodlo až v polovině prosince a na informování rodičů tak prý nebyl čas.

Čtěte také

Její nadřízený, ředitel průmyslovky, která sdružuje tři střední školy, včetně té oděvní v Červeném Kostelci, mi zase tvrdil, že o změně žáci i rodiče dopředu věděli. To ale není pravda. Minimálně tedy podle rodičů a dětí, se kterými jsem dnes ráno osobně mluvil při příchodu na talentové zkoušky.

Stejně tak není pravda tvrzení ředitele, že o změně škola informovala s předstihem na svém webu a facebooku. Například na zmíněné sociální síti se informace objevila až dnes, po mé návštěvě.

Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Arnošt Štěpánek zvolený za Piráty mi řekl, že postup vedení školy není šťastný a rodičům i dětem se informace měla a mohla poslat.

Co vlastně změna místa výuky pro studenty znamená?

Čtěte také

Je toho samozřejmě celá řada. Rodiče mi například říkali, že si školu pro své děti vybrali i proto jak vypadá a jak je vybavená. To se ale týká stávajících prostor, ne těch nových. Ty ještě nejsou připravené, minimálně část z nich - například dílna se šicími stroji a dalším vybavením.

Problém může být i s dojížděním. Autem sice trvá cesta jen asi deset minut, veřejnou dopravou je to ale mnohem složitější.

Je ale pravda, že jeden z rodičů, se kterým jsem dnes mluvil, mi řekl, že mu změna nevadí. Rodina totiž bydlí v Broumově a odtamtud bude dojíždění možná jednodušší než do Červeného Kostelce. To ale zdaleka neplatí pro všechny.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.