Žáci se po vánočních prázdninách vrátili do škol a čekalo je povinné antigenní testování na covid-19

4. leden 2022 07:06

V pondělí 3. ledna 2022 se po prázdninách vrátili žáci do školních lavic. A čekalo tam na ně hned povinné testování na koronavirus. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Víme už výsledky, jak antigenní testování dopadlo?

V Hradci Králové jsem mluvila s několika řediteli základních a středních škol. Drtivá většina všech antigenních testů tam dopadla negativně, takže většina žáků mohla i nadále pokračovat klasicky ve výuce.

Mezi testovanými se ale našli i pozitivní jedinci, nicméně jednalo se pouze o jednotky žáků z jednotlivých základních a středních škol.

Čtěte také

Samotné testování proběhlo tedy zcela bez problémů?

Podle oslovených ředitelů základních a středních škol ano. Žáci se už několikrát tímto způsobem testovali, takže jednotlivé školy už mají zajetý systém, podle kterého postupují.

Test provedený ve škole ale může žák nahradit například negativním PCR testem ne starším než 72 hodin nebo negativním antigenním testem ne starším než 24 hodin. A na jedné oslovené základní škole pár dětí tuto možnost využilo.

Čtěte také

Koho konkrétně se povinné antigenní testování týkalo?

Týkalo se všech žáků, tedy i těch, kteří mají dokončené očkování proti koronaviru nebo prodělali covid a jsou v ochranné lhůtě. Zároveň také antigenní testování museli podstoupit i zaměstnanci škol.

Ještě bych dodala, že další kolo testování se uskuteční ve školách už teď ve čtvrtek 6. ledna a také další týden budou školy pokračovat v antigenním testování dvakrát týdně. Od 17. ledna by pak plošné testování mělo být ve školách jednou týdně, každé pondělí.

Spustit audio