Hejtman Červíček: Najděme v sobě sílu respektovat názory druhých, aby společnost nebyla rozdělená

3. leden 2022

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS je na počátku nového roku 2022 svátečním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v.

Vystudoval obor bezpečnostně právní a sociální pedagogiku na Policejní akademii a obor sociální pedagogika také na Univerzitě Hradec Králové. V letech 2012 až 2014 policejní prezident Policie České republiky. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 - Náchod a zastupitelem obce Vysokov. Od roku 2020 hejtman Královéhradeckého kraje.

Pane hejtmane, jak jste se měl o Vánocích a jak jste přivítal nový rok?
Máme za sebou všichni složitý rok, který zasáhl do našich životů. Velmi často jsem v posledních dnech v roce každému přál kromě všeho dobrého i nějaký čas sám pro sebe, aby si odpočinul, aby přemýšlel o věcech kolem nás. Abychom třeba našli v sobě i sílu respektovat různé názory, aby společnost nebyla tak rozdělená, jak to cítím v posledních měsících. Já jsem si udělal čas, když jsem to všem doporučoval, vzal jsem si výjimečně tři dny volna před koncem roku a musím říct, že to bylo moc fajn. Člověk si nejen odpočinul, ale hodně jsem také sportoval, byl jsem s rodinou a opravdu to byly chvíle, kdy jsem přemýšlel o některých věcech trochu jinak, než v tom každodenním shonu.

Pojďme udělat vše pro to, abychom svět kolem nás a naše životy zvládli a problémy spíš řešili, než se obávali toho, jak vše dopadne.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Máte rád tradice? Nemyslím jen ty vánoční, ale vůbec tradice.
Mám, já jsem celkem konzervativní typ člověka a mám rád tradice.

Měl jste čas kouknout se i na pohádky nebo to byly stále jen zprávy?
Asi by se hodilo, abych řekl, že jsem koukal i na pohádky, ale popravdě to byly hodně zprávy. Vypnout se dá, ale přesto jsou skutečnosti o nichž máte minimálně aspoň vědět. Ale jak říkám, i tak mám pocit, že jsem si hodně odpočinul.

Čtěte také

Dáváte si nějaká osobní novoroční předsevzetí?
Nedávám. Ale vnitřně cítím, že člověk by měl více sportovat a udržovat se fyzicky. To se v posledních měsících snažím dělat, takže by bylo fajn, abych s tím nepřestal. V posledních dnech roku jsem naběhal docela dost kilometrů a bylo to moc fajn.

Děti se dnes po prázdninách vracejí do školy. Co vás čeká, až přijdete do kanceláře?
Já už ráno v kanceláři byl. Nejdřív jsem všechny ty kupy papírů dal stranou, něco jsem stihnul podepsat, ale to nejdůležitější, co mám dnes v plánu, kromě klasické ranní porady, kde se budeme bavit o problémech, například nemocniční informační systém, který nám dodavatel nepředává v harmonogramu, nebo věci týkající se různých sporů v rámci Královéhradeckého kraje, ale i úpravy řízení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. To jsou věcné záležitosti, které mám připraveny probrat na poradě. A pak mě čeká celá řada setkání se starosty, například Broumova, Nové Paky, a budeme se bavit o investicích, respektive o spolufinancování ze strany kraje.

Čtěte také

A tak to asi bude pokračovat celý první lednový týden?
Snažím se, abychom i v této době, kdy má každý plno různých starostí různých a podle mě i kolikrát zbytečných obav například z covidu, aby kraj fungoval a pracoval na těch důležitých věcech, které souvisí s rozvojem regionu. Takže proto jsme uvedl, co mě dnes čeká pracovního, ale vždy se musíte věnovat i věcem mimořádným, které musíte nějak zajišťovat. Prim samozřejmě v současné době hraje funkčnost zdravotnictví a celý systém jak se pracuje s opatřeními v České republice.

Jaká jsou vaše přání do nového roku?
Samozřejmě přeji všem jen vše dobré a hodně zdraví, štěstí v našich životech, ale zároveň mám taková svá osobní přání, o kterých mluvím v posledních měsících poměrně dost často. Trápí mě rozdělená společnost. Trápí mě to, že neposloucháme názory druhých, že o nich aspoň nepřemýšlíme, že nehledáme společnou cestu řešení. Opravdu bych nám všem moc přál, abychom měli možnost se na chvilku zastavit, přemýšlet o věcech kolem nás, hledat sladění a nežít jen obavami. Snažit se vždy na základě zkušeností a dovedností, které máme, ty věci kolem sebe zvládnout. To si myslím, že má být primární, a o to bych chtěl usilovat i v dalších měsících, nejen z pozice hejtmana, ale jako člověka, který možná ovlivňuje životy lidí kolem sebe.

Čtěte také

V letošním roce čekají kraj opět důležité investice, například ve zdravotnictví nebo v dopravě. Čeho konkrétně se budou týkat?
Je potřeba říct, že i pro letošek máme sestaven rozpočet, jinak řečeno, fungujeme v úsporném režimu s tím, že jsme z pěti miliard, které máme k dispozici na rok 2022, naplánovali pokud možno co nejvíce investic, abychom zajistili rozvoj regionu. Z mého pohledu jsou investice do zdravotnictví naprosto klíčové. Připomínám, že v nedávné době skončila výstavba dvou objektů Oblastní nemocnice v Náchodě, ale pokračujeme i s ostatními nemocnicemi. Jičín je rozestavěn, budeme realizovat investice do trutnovské nemocnice, do dvorské nemocnice. Pevně věřím tomu, že budeme stavět nový pavilon i v rychnovské nemocnici. Snažíme se zmodernizovat zdravotnická zařízení abychom tam byli schopni poskytovat tu nejlepší možnou zdravotnickou péči v moderních prostorách a s odpovídajícím vybavením. Ale není to jen o zdravotnictví.

Čtěte také

Poslední dobou se hodně věnujeme i sociální oblasti, v minulém roce jsme dostavěli pavilon Domova pro seniory v Tmavém Dole na Trutnovsku a budeme v tom pokračovat i v letošním roce. Jen pro zajímavost, modernizujeme Barevné domky v Hajnici a máme samozřejmě připravené i další investice do podobných zařízení. A co je naprosto klíčové pro rozvoj regionu, tak je zachování potřebných investic do rekonstrukcí nebo rozvoje dopravní silniční infrastruktury. Posledních 5 let dáváme zhruba jednu miliardu a i pro letošek jsme připravili 33 staveb v celkové hodnotě 1 miliarda 400 000 000. Pevně věřím, že to povede k trochu lepšímu stavu našich silnic v kraji.

Jak to vůbec vypadá s krajskými financemi? Jak současná situace ohledně energií zasáhla do rozpočtu a jak se to daří zvládat?
Poměrně značně. Náklady na energie vzrostly 2,5krát, než jsme platili v roce 2021. Museli jsme s tím počítat při sestavování rozpočtu. Základ je 5 miliard a je potřeba vždy nastavit režim tak, abychom zbytečně korunu neutráceli a abychom byli schopni zajistit změny a investice. O to jsme se pokusili už druhý rok a myslím, že výsledek roku 2021 nám dokládá, že jsme hospodařili velmi úsporně a všechny sliby jsme nakonec splnili. Tak k tomu chceme přistupovat i letos. Opravdu přemýšlíme o každém výdaji a energie jsou poměrně zásadní.

Čtěte také

Královéhradecký kraj je druhý nejlepší v očkování proti covidu-19 podle počtu dávek na 100 000 obyvatel a čtvrtý kraj v počtu naočkovaných obyvatel. Jaká je situace teď na začátku nového roku?
Chci ještě jednou poděkovat všem v čele se zdravotníky, že kromě péče o covid pacienty a v průběhu minulého roku dohánění zdravotní péče, která byla omezena především na začátku kvůli jarní vlně epidemie, tak byli schopni zajistit systém očkování. Od začátku jsme nastavili očkování především ve struktuře našich krajských nemocnic a míst, které máme zřízené, takže 11 míst držíme celý rok a budeme v tom pokračovat i letos. Postupně se přidávali k očkování praktici, v současné době i dětští lékaři a to vše má za výsledek to, že je očkování v našem kraji bez problému. Kdo se chce dobrovolně očkovat, tak může.

Tento rok je podle čínského horoskopu ve znamení Tygra. Je tygr pro vás sympatické zvíře?
Myslím si, že ano. Já jsem Beran, tedy tyto bojovné zvířecí druhy jsou mi blízké.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Rok Tygra má být dynamický, energický, ale i náročný a plný práce. Máte nějaký vzkaz pro naše posluchače do nového roku?
Ještě jednou bych všem rád popřál jen to dobré, hodně zdraví, štěstí a pojďme všichni udělat vše pro to, abychom svět kolem nás a naše životy zvládli a problémy, které máme, spíš řešili, než se obávali toho, jak vše dopadne. Těším se, co nám nový rok přinese.

Celý rozhovor s hejtmanem Královéhradeckého kraje Martinem Červíčkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související