Obdarování prvních novorozenců v kraji se letos změnilo v detektivku s administrativní zápletkou

4. leden 2022

Královéhradecký kraj i radnice v Hradci Králové se i letos rozhodly obdarovat první narozené občánky symbolickým darem. Jak hejtmanství, tak město si do podmínek ale daly body, které celou situaci kvůli shodě okolností pořádně zamotaly. Děti se musí narodit na území Královéhradeckého kraje nebo přímo v Hradci a mít tam i trvalé bydliště.

Čtěte také

„Chceme ocenit občana Královéhradeckého kraje, který tady má trvalé bydliště. V tuto chvíli neuvažujeme o tom, že bychom tyto podmínky nějak dál měnili,“ říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

A právě kvůli téhle podmínce si na odměnu musel nechat zajít chuť první narozený kluk - Matyáš na svět přišel sice pár minut po půlnoci v Náchodě, ale rodina bydlí ve středních Čechách.

Podobně dopadl s magistrátním darem Alex, který se sice narodil jako první v hradecké porodnici, ale bydlí v Bělči. Dar od primátora tedy dostane Kilián, který se narodil až jako druhý, ale papírově sedí s podmínkami.

Čtěte také

S obdarováním to bylo komplikované už v minulosti, vzpomíná někdejší hradecký primátor Zdeněk Fink z HDK, který ve funkci strávil dvě volební období. „Za těch osm let se minimálně dvakrát stalo, že se narodilo první dítě v královéhradecké porodnici a nebyl to občan Hradce Králové. Tak jsme vždy čekali na to, až se narodí první občánek města Hradec Králové. Mám pocit, že jednou jsme čekali až do 3. ledna.

Podle současného primátora Alexandra Hrabálka z ODS jsou ale tyto podmínky nutné - první občan Hradce Králové se totiž teoreticky může narodit třeba na Aljašce, rozhoduje adresa trvalého pobytu. A není v silách magistrátu to rychle zjistit, proto podmínka místa narození i bydliště. A podobné je to i v případě kraje.

Čtěte také

Tyhle podmínky je tedy nutné dodržet nebo celé obdarování úplně zrušit, říká Alexandr Hrabálek. „Je to život a žijeme zkrátka už v jiné době než před 30 či 40 lety, kdy byly rodiny daleko víc fixovány na jedno místo.

Opoziční zastupitel Martin Hanousek se samotným obdarováním problém nemá, vadí mu jiná věc. „Mě se tam nelíbí, že z toho dýchá dost papalášství politiků, kdy považují za důležité se vyfotografovat s maminkou.

K dokreslení té letošní detektivky zbývá ještě dodat zápletku obdarované holčičky. Ta se sice narodila v Rychnově nad Kněžnou, má v kraji administrativně trvalé bydliště, ale reálně v Královéhradeckém kraji vůbec nebydlí, s rodiči žije v kraji Pardubickém.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.