Urputná bojovnice s pádlem. Světová medailistka Ludmila Kotěrová ví, kde je voda lehčí a kde těžší

23. červen 2017

Dneska se příjemně svezeme na vodě s našimi hosty z kanoistického oddílu z Černožic Petrem Reichem, hlavním trenérem, a úspěšnou závodnicí Ludmilou Kotěrovou. Ti k nám do studia připádlovali pěkně z Černožic po řece.

Je to možné přijet z Černožic před budovu Českého rozhlasu Hradec Králové na kajaku nebo na kanoi?
Je to možné. S dvěma přenáškami ve Smiřicích a v Předměřicích se sem dá krásně dojet.

Představte nám kanoistiku. Je to krásný sport. Voda a příroda.
Určitě. Však už se v Černožicích pádluje na Labi nějaký ten pátek. Oddíl byl založen v roce 1953. Založil jej pan Těšitel a pan Havel. A další jejich kamarádi. Pan Těšitel přivezl tenkrát z Prahy takovou novinku. Skládací kajak.

Jaký je rozdíl mezi kanoí a kajakem? To nám vysvětlete. Jak to je?
V kajaku sedíte v lodi a pádlujete na obě strany. V kanoi klečíte a pádlujete jen na jednu stranu.

Ta kanoe je taky docela dost vratká, když se tam vlastně klečí. To by mohla říct Ludmila, jestli je to vratké?
I ten kajak je vratký, když na to člověk není zvyklý. Je to o zvyku všechno. Nebolí z toho potom překvapivě koleno, když tam klečíte, ale stehna.

Jak jste se ke kanoistice Ludmilo dostala? Vy jste měla od malička vodu všude kolem sebe.
Já bydlím kousek od řeky a loděnici máme asi 400 metrů od domu. A pádlovali mí starší sourozenci, víceméně všichni, takže jsem šla v jejich stopách. Je to taková rodinná záležitost.

Kolik vlastně let už šimráte pádlem vodu?
Už je to 11 let.

Kanoistika Černožice

Pane Reichu, jaká byla Ludmila, když k vám přišla do oddílu? Vzpomenete si na ten okamžik? Bylo vidět, že jednou bude dobrá?
Bylo. Lída byla vždycky zapálená. Taková urputná bojovnice. Když jsme jezdili na závody, tak vždycky bylo vidět, že má radost, když mohla vybojovat medaili a přivezla si ji na krku.

Máte nějaké vzory? Protože my jich máme docela dost na té vodě. Já si vzpomenu na Štěpánku Hilgertovou, Prskavce, Hradilka, Josefa Dostála, to je velká hvězda.
Právě Pepa Dostál je takový můj oblíbený favorit mezi těmi kajakáři. Protože on kromě toho, že je rychlý a šikovný na té vodě, tak je i jako člověk milá osoba.

Úspěšná rychlostní kanoistka Ludmila Kotěrová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké vůbec pocity zažívá sportovec, když fandí svým kolegům třeba na olympiádě? Je to podobné jako když jede sám, nebo jsou to větší nervy?
Já mám ještě větší nervy.

Jak je to se zájmem o pádlování u vás v Černožicích? O kolik kanoistů a kajakářů se staráte, pane Reichu, jako hlavní trenér?
V současné době tam máme celkem 24 dětí, což je na naši malou vesnici úspěch. Jsme za to moc rádi. Samozřejmě, jak já říkám, dětí není nikdy dost. Takže vždycky jsme rádi, když přijde někdo nový. Protože jak děti rostou, ty starší odcházejí a zase přicházejí nové. Potřebujeme pořád doplňovat základnu a máme z toho radost.

A jsou tam podle vás třeba i nějaké budouví olympijské naděje? Dá se to odhadnout?
Odhadnout se to nedá. Ale určitě by se mezi nimi mohli najít. Jsou tam šikovné děti. Když u toho vydrží a budou na sobě pracovat, tak mají šanci dostat se minimálně na takovou pozici jako Lída.

Lído, jaký byl ten letošní rok na vodě pro vás? Už jste závodila?
Ano, letos už jsem závodila. Ale bylo to trochu komplikovanější ještě s maturitou. Letos jsem přestoupila do kategorie dospělých. Takže jsem se nikam nenominovala, ale to nevadí. Ještě mám času samozřejmě dost. Důležité je, že ta maturita dopadla dobře.

Kanoistika Černožice

Kterých medailí si vy ceníte nejvíc za celou tu vaši dosavadní sportovní kariéru? Za těch 11 let, jak jste říkala?
Nejvíc si cením medaile z loňského mistrovství světa. Kde jsme vybojovali třetí místo na deblu.

Musíme také říct, že patříte letos mezi nejlepší sportovce našeho kraje. Těší vás pane Reichu úspěchy vašich svěřenců? Jste na ně pyšný?
Určitě. Člověk je na ně pyšný a hrdý, že se jim něco povedlo a něco dokázali.

Pádlování, to je prostě dřina. Za každým úspěchem se skrývá hlavně spousta poctivé práce, času, odříkání a jistě i potu. Tak jak to je, Ludmilo? Zapotíte se na vodě?
Na té vodě třeba tolik ne, tam mě chladí ta voda. Ale při těch trénincích, co probíhají okolo, což je běhání, posilování, v zimě běžkování, plavání, tak to tedy už ano.

Kanoistika Černožice

Je to tedy nejen o té vodě, ale i o posilovně třeba.
Velkým základem je všestrannost. Fotbal, basketbal, nějaké míčové hry, prostě je dobré, když se děti zaměřují všestranně. A potom se na tu kanoistiku zaměří až kolem 15. roku. Trénujeme šestkrát týdně. Od pondělí do soboty, neděli máte volnou. Za celou sezónu, od února, března do listopadu, tak máme odpádlováno přes 2 tisíce kilometrů.

Trénujete jen u vás v Černožicích, nebo vás třeba můžeme vidět i tady v Hradci Králové na Orlici?
Tady v Hradci Králové moc ne, tady máme pouze kamarády. Ale jinak potom jezdíme na soustředění. Třeba na jaře jsem byla v italské Sabaudii.

Tam mají jinou vodu než u nás?
Slanou.

Poznáte to, jaká ta voda je? Jaký má třeba odpor? Je to důležité pro závodníka?
Někde jsou místa, kde je voda lehčí a kde je voda těžší. Například, když je mělčina, tak se jede hrozně těžko.

Úspěšná rychlostní kanoistka Ludmila Kotěrová s trenérem Petrem Reichem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdybychom měli přilákat další závodníky, protože to je krásný sport, jak jsme říkali, voda a příroda. Tak se mohou přijít podívat k vám do Černožic na loděnici?
Určitě se mohou přijít podívat do Černožic k Labi. Každé pondělí, středu a pátek tam máme od 4 hodin odpoledne se všemi dětmi trénink.

Co letošní plány, ještě nám na závěr řekněte Ludmilo. Sportovní plány a možná i sny.
Teď se budu připravovat na mistrovství republiky v Račicích. A měsíc po mistrovství republiky je právě v Račicích i mistrovství světa. Takže by bylo hezké se tam podívat.

Úspěšná rychlostní kanoistka Ludmila Kotěrová s trenérem Petrem Reichem a moderátorem Jakubem Schmidtem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A co třeba olympiáda? Ta nás čeká za tři roky. Tokio. To by se vám asi taky líbilo, ne?
Komu by se to nelíbilo, že jo?

Tak vám budeme držet palce, ať se vám všechno splní a ať se do budoucna daří naší rychlostní kanoistice. Ať máme světu zase co ukázat na mistrovstvích a olympiádách.

autor: jak
Spustit audio