Urodilo se vám? Zkuste ochutnat Jahodový tartar s jogurtem

Červen je tradičně měsícem jahod. Šťavnaté rudé plody pěkně zrají na zahrádkách, případně na polích. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek. Na ovoce obsahují překvapivě mnoho vláknin a naopak velice málo přírodního cukru. A tak v době čerstvých jahod určitě vyzkoušejte báječnou dobrotu.

Na přípravu potřebujete: 300 g čerstvých jahod, 50 g moučkového cukru, několik mátových lístků, 300 ml bílého jogurtu, 2 lžíce medu, 15 g želatiny.

Do bílého jogurtu pokojové teploty vmíchejte med a želatinu rozpuštěnou v trošce horké vody nebo mléka a hned vše nalijte do tvořítka a nechte ztuhnout v lednici.

Čerstvé, čisté jahody nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem, přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici.

Na vrstvu jahodového tartaru vkládejte ztužený jogurt, případně doplňte ušlehanou smetanou a mátovými lístky.

Dobrou chuť!

Jahody jsou velice zdravé ovoce výtečné chuti a jsou často nazývány královským ovocem

Ovšem historie jahodníku je mnohem starší, než sama královská monarchie. Archeologové zjistili, že již člověk z doby kamenné mlsal planě rostoucí jahody. První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od věhlasného řeckého lékaře Hippokrata a již ve starém Římě byly jahody pěstovány jako lahůdkové ovoce.

Jahody

Ve středověku brzy přišli jahodám na chuť mlsní mnichové, kteří je pěstovali v klášterních zahradách. Krásné, červené plody však nesměly chybět ani na zámeckých hostinách nejprve v Anglii, Belgii, Francii a nakonec i u nás.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.