Unikátní krajkový šál rakouské korunní princezny z 19. století získalo Muzeum krajky ve Vamberku

11. červenec 2021 09:49

Do vambereckého muzea krajky na Rychnovsku přibyl vzácný exponát z 19. století. Neobvyklý je hned v několika ohledech. Jeho zvláštností není jen stáří a zachovalost krajky, ale i to, že ho kdysi nosila rakousko-uherská korunní princezna Stefanie Belgická. 

„Tady se můžeme podívat na krásnou záležitost, o které jsme si nejdříve mysleli, že by se mohlo jednat o montovanou krajku. Po hloubkové analýze jsme ale přišli na úžasný závěr, že se nám dostala do sbírek krásná práce belgických krajkářek. Pravděpodobně se jedná o ručně paličkovanou belgickou krajku," říká etnoložka Martina Rejzlová.

Čtěte také

Šál se tedy podařilo získat do muzea, ale odborníci se domnívali, že jde o jinou techniku. Protože jde opravdu o ručně paličkovanou krajku, tak se šál dostal úplně jinam.
„Vidět takovou historickou krásu, která je ještě navíc ručně paličkovaná, je něco neskutečného. A představa, že šál nosila Štěpánka Belgická, rakousko-uherská korunní princezna, manželka následníka trůnu Rudolfa, která žila v letech 1864 až 1945, je fantastická."

Nad krajkou s námi stojí také Šárka Ležáková, pracovnice zdejšího muzea. Jak se pozná, že jde o ručně paličkovanou krajku?
„Koukala jsem na spoje, kde se setkávají dva pásky. A tam je to poznat. Protože kdyby to bylo sešívané, tak by to bylo jinak dělané."

Unikátní krajkový šál rakouské korunní princezny z 19. století získalo Muzeum krajky ve Vamberku

Krajka je velice jemná, hodně zdobená. Jsou na ní květy a různé ornamenty.
„Jde o 180 centimetrů dlouhý šál a široký přibližně 30 centimetrů."

Čtěte také

Jaký to byl pocit, když jste zjistila, že jste získala pro muzeum tak vzácnou a unikátní krajku?
„Už na začátku, když jsem předpokládala, že je to krajka montovaná, to byl unikát i z historického hlediska. Znali jsme majitelku a je k tomu i notářský zápis, kde je potvrzeno, že šál je pravý a doopravdy ho belgická princezna nosila. Ovšem, když jsme zjistili, že máme doopravdy ručně paličkovanou krajku, tak to je pro nás neskutečná věc."

„Ta práce je jemná, až titěrná. Oproti například vambereckým krajkám, o kterých jsme si mysleli, že nic jemnějšího nemůže být. A ono může."

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Krajkový šál, který nosila rakousko-uherská korunní princezna Stefanie Belgická na přelomu 19. a 20. století, je už vystavený ve stálé expozici Muzea krajky ve Vamberku na Rychnovsku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související