Uhlí v Česku proti minulému roku výrazně podražilo, přesto je o něj stále mezi lidmi velký zájem

26. říjen 2022 09:23

V Česku je stále velký zájem o uhlí. Například Severočeské doly těží už od jara na plný výkon. Mluvčí společnosti říká, že pro stálé zákazníky má firma uhlí dostatek, sklady některých prodejců jsou ale momentálně poloprázdné a pořadníky zájemců dlouhé. 

Čtěte také

Vedoucí Jakub Hanuš nakládá v areálu Uhelných skladů v Náchodě auto na další rozvážku, zásoby uhlí se tady ztenčily na minimum. „Současný stav je takový, že my, a všechny uhelné sklady v okolí, bojujeme s dodávkami uhlí. Uhlí prostě dostáváme málo.“

Zatímco v minulých letech sem dodavatelé v případě potřeby přiváželi uhlí během několika dnů, teď se na závoz čeká i týdny. „Když to dobře jde, tak kamion přijede třeba po dvou týdnech.

Zájem o uhlí byl v minulých měsících extrémní. Lidé si prý dělají větší zásoby než dřív, topit uhlím během zimy chtějí i ti, kteří ještě nedávno využívali elektřinu nebo plyn.

Čtěte také

Další zákazníci navíc tady v příhraničí přibyli z nedalekého Polska. „Jezdilo padesát nebo šedesát aut denně. Lidé jsou opravdu strašně zoufalí. Strašně.

V Polsku je totiž uhlí podle Jakuba Hanuše stále nedostatkové zboží, navíc několikanásobně dražší než v Česku.

Teď se sice situace uklidnila, přesto sem zákazníci z Polska denně jezdí nebo volají. Na uhlí si ale musí počkat. „Dáme je na konec pořadníku a pokud na ně přijde řada, tak jim zavoláme.

Čtěte také

V pořadníku tady mají aktuálně desítky lidí, jiní prodejci v okolí i sto padesát. Třeba v několik kilometrů vzdáleném Červeném Kostelci si zákazníci na některé druhy uhlí počkají i měsíc.

Že je poptávka po uhlí letos extrémně vysoká potvrzuje i mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. „V minulosti jsme byli zvyklí na trend, že přes jarní a letní měsíce jsme zaznamenávali pokles poptávky, ale to se letos nestalo.

Nakonec by ale podle těžařů i samotných prodejců měli uhlí dostat všichni zájemci.

Spustit audio

Související