Nová krajská telefonní infolinka má lidem poradit, jak by mohli řešit problémy s cenami za energie

24. říjen 2022 09:36

Pokud si nejste jisti, jestli máte nárok na nějakou pomoc v souvislosti s rostoucími cenami energií, měli by vám poradit na telefonické infolince, kterou spustil Královéhradecký kraj. Její telefonní číslo vám sdělíme, předcházet tomu ale bude ještě pár detailních informací. 

Informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Jaké problémy bude tedy krajská infolinka umět vyřešit?

Čtěte také

Primárně by měla sloužit k tomu, aby se lidé dokázali lépe orientovat v systému pomoci a podpory podle jejich konkrétní situace a podmínek.

Podrobnosti připojuje hejtman Martin Červíček z ODS. „Chceme prostě vytvořit určitou možnost řešení problémových situací s poptáváním energií, vysvětlení si příležitostí, které jsou a podobně. Nasmlouvali jsme firmu, která se energetice dlouhodobě věnuje.“

Jinými slovy: infolinka je určená třeba těm, kteří netuší, na jakou pomoc a podporu mají v souvislosti s energiemi nárok nebo kde o tuhle pomoc požádat. Řešit ale bude umět i další situace, související třeba s podpisem smlouvy s dodavateli a podobně.

Jak bude infolinka fungovat?

Čtěte také

Snahou Královéhradeckého kraje je poskytnout informace navíc ve srovnání s těmi, které mají lidé třeba od dodavatelů energií. K dispozici tedy budou na čísle 607 045 689 dva operátoři, a to každý všední den mezi osmou a čtrnáctou hodinou. Kdyby to bylo potřeba, tak se tato doba prodlouží.

Pokud se na operátory obrátí někdo s dotazem, který nebudou umět hned vyřešit, a který přitom bude dávat smysl a bude se týkat poradenské oblasti, měli by podle dohody s Královéhradeckým krajem odpověď zjistit a pak ji zavolat tazateli zpátky.

No a ještě dodejme, že za hovor lidé zaplatí podle svého tarifu jako za kterýkoli jiný hovor do mobilní sítě, žádné poplatky navíc platit nebudou.

Čtěte také

Ty jsi zkoušel na infolinku před malou chvílí volat, dovolal ses?

Volal jsem tam zhruba v 8:45 hodin a byl jsem vůbec první, kdo operátorům zavolal. Dosud byly tyto informace pouze na internetových stránkách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. S operátorkou jsme se shodli, že jistě po naší reportáži začnou lidé volat.

A ještě jednou tedy zopakujeme telefonní číslo krajské infolinky, která poradí jak na drahé energie: 607 045 689.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související