Zdražování energií může znamenat i to, že lidé v menších městech přijdou o možnosti sportování

7. září 2022 08:22

S nárůstem cen energií se potýkají i provozovatelé sportovišť. To, že o možnosti sportovního vyžití lidé přijdou, hrozí především v menších městech a na vesnicích, kde je areálů přeci jen méně. A ne všechny na zimu otevřou.

Čtěte také

Čtyřtisícové Hostinné na Trutnovsku má přes zimu v provozu jednu přetlakovou halu na tenis, provozuje ji místní sporthotel. Zřejmě ne na dlouho, v letošní sezóně bude zavřeno.

Důvod? Cena energií, říká provozovatelka Petra Maličká. „Letos hala nebude, protože zimní přetlaková hala je na plyn a její návštěvnost není taková, aby nám to pokrylo náklady na vytopení haly.“

Náklady na provoz haly jsou za zimní sezónu kolem půl miliónu korun, tolik by lidé na malém městě dát nemohli. Nebo nechtěli.

Čtěte také

„To víte, že jsme se ptali, ale samozřejmě, že ne. Lidé by to nezaplatili, popisuje Petra Maličká.

Tenis si tedy obyvatelé Hostinného mohou na zimu škrtnout, z vnitřních sportovišť zbývá městská sportovní hala a dvě posilovny. Za hodinu pronájmu hlavní plochy pro kolektivní sporty v hale chtělo město zatím 500 korun, ale bude to víc. Kolik, to by mělo být jasné v říjnu nebo nejpozději v listopadu. A zdraží i posilovna, také vytápěná plynem. A to letos už podruhé.

Doby, kdy měsíční permanentka vyšla v přepočtu na deset korun denně, sice nejsou tak dávno minulé, ale nejspíš se už nevrátí.

Čtěte také

A lidé začínají zvažovat, co a jak. Jako Jitka. „Když jsem permanentku platila standardně, tak se ty vstupy vyplatily daleko víc. Protože to bylo zvýhodněné. Ale v současnosti, pokud to bude stát stejně jako při normálním vstupu, tak si asi rozmyslím, jestli nebudu spíše preferovat samostatné vstupy, kdy si opravdu vyberu, kdy do fitka půjdu a to si zaplatím.

Nárůst zatím není dramatický a provozovatelé posilovny chtějí požádat město o pomoc s přechodem na jiný typ vytápění, ale to potrvá. A ceny mezitím nejspíš porostou dál. „Myslím si, že na to zatím ještě nějak je, ale pokud se cena ještě dál zvedne, tak bych asi volila spíš jiné aktivity, které nejsou zpoplatněné. Například běh venku v přírodě, doplňuje Jitka.

A tak se zdá, že by možná ani zdražení nemuselo provozovatele sportovišť zachránit. Letošní zima bude pro ty, kteří si chtějí zasportovat, každopádně jiná a v řadě případů plná počítání.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související