V Česku je velký zájem o uhlí, skupují ho i lidé z Polska. V některých skladech tak uhlí došlo

23. srpen 2022 09:26

Prodejci uhlí stále evidují mimořádný zájem o své zboží. Lidé se podle nich zásobují víc než dřív, uhlí si kupují třeba i ti, kteří v minulých letech topili plynem nebo elektřinou. V příhraničí navíc přibyli zákazníci z Polska a v některých skladech tak uhlí momentálně došlo. 

Čtěte také

„Tenhle celý zadní konec skladu byl plný. A teď tady není nic. Ani černé uhlí ani koks." Sklad firmy ZMZ Úpice, která prodává tuhá paliva především na Trutnovsku a Náchodsku. Místem mě provází jeden ze zaměstnanců Jaroslav Kocián. Doplňuje, že běžně tady bývá i 200 tun uhlí, teď je to sotva desetina. To nevystačí ani na jeden den. „Máme objednávky, že za jeden den rozvezu i 30 tun.“

Zájem o uhlí je asi dvakrát větší než dřív, nově přibyli zákazníci z Polska.

Čtěte také

„Normálně tady nocují, spí před firmou, a když v šest ráno otevíráme, tak si asi dají vědět a následuje velký nápor lidí a celý den vozí, popisuje pracovnice firmy Helena Zaňková.

V Polsku se podle ní některé druhy uhlí prakticky nedají sehnat a pokud ano, tak výrazně dráž než v Česku. „Ta cena je tam dvojnásobná, kolem tisíce korun.

V téhle firmě mají sice novou dodávku uhlí objednanou, kdy dorazí, ale Helena Zaňková netuší. „Jsou to takové nejasné odpovědi. Slíbí nám, že uhlí bude a ono potom není. Takže kdy bude další dodávka opravdu nevíme.

Čtěte také

Jiní prodejci zatím uhlí na skladě mají. Platí to třeba pro společnost Havelka - uhelné sklady, která má pobočky po celé republice. Podle majitele Jiřího Havelky ale s dalšími dodávkami problém být může. „Protože začnou pracovat teplárny a zvýší se odbyt uhlí do průmyslu. Tím pádem může být pro maloobchod v měsících říjen a listopad uhlí nedostatek.

Kromě zmiňovaných polských zákazníků mají o uhlí větší zájem také Češi. Ti se podle prodejců často zásobují i na několik let dopředu.

Spustit audio

Související