U místa nálezu pravěkého meče na Rychnovsku objevili archeologové ještě bronzové kopí

8. prosinec 2019 10:54

Součástí sbírky Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou je už několik týdnů meč starý 3000 let. V těchto dnech je v péči odborníků. Čeká ho zkoumání a přes zimu i podrobné analýzy. Nad mečem se sešla reportérka Jana Házová s vedoucí archeoložkou Martinou Bekovou. 

Bronzový meč je nyní pečlivě uložený. Ale uložený byl dlouhou dobu někde úplně jinde. Určitě tisíciletí.
„Předpokládáme, že meč pochází z období zhruba 1 200 let před naším letopočtem."

Čtěte také

Pro archeology jsou nálezy artefaktů doslova denním chlebem, ale tento se dá označit doslova za hostinu.
„Opravdu, takové nálezy nejsou denním chlebem. Protože nálezů bronzových mečů je v celých Čechách asi do stovky. A to počítám i ty ze staršího období. Většina z nich byla nalezena už dávno, takže archeologů, kteří mohli v dnešního době držet v rukou čerstvě objevený pravěký meč, vážně mnoho není."

Bylo spolu s tímto mečem nalezeno ještě něco? Jistě archeologové ono místo důkladně prozkoumali.
„Pečlivě jsem vyčistila onen vkop, který tam udělal nálezce. Protože on uviděl kousek něčeho, co chtěl vyprostit. A podle toho vkopu, jak jsem jej zrevidovala, tak víme, že s mečem určitě nic jiného uloženo nebylo. Nebyl součástí žádného depotu, nebyl ani součástí žádného hrobu. Udělali jsme průzkum nejbližšího okolí a našli jsme asi 150 metrů daleko ještě hrot kopí."

 3000 let starý bronzový meč nalezený na Rychnovsku

„Na tom je právě zajímavé, že se jedná o klasické bronzové kopí s tulejkou. Může být stejně staré jako onen nalezený meč. Ale může být i o něco mladší. A my nevíme, jestli byly tyto předměty uloženy současně."

Co se bude s nálezem dít dál?

„Úplně nejdříve by se na něm mělo provést několik analýz ještě předtím, než se vyčistí. Chtěli bychom udělat trasologickou analýzu, která nám může prozradit, jak dalece byl meč používán. Pak předpokládáme, že zkusíme ještě nějaké analýzy, které nám mohou říct něco k původu meče, kde byl vyroben. Poměr jednotlivých surovin ve slitině by nás měl vést k nějakým bližším poznatkům," říká Martina Beková.

 3000 let starý bronzový meč nalezený na Rychnovsku

A na závěr doplňuje.
„Samozřejmě korunou celého postupu bude po ukončení analýz nějaké pečlivější vyčištění, konzervace povrchu a potom předpokládám i vystavení."

Podrobné analýzy by na tomto vzácném nálezu měly začít během letošní zimy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související