Trutnovské kino Vesmír se otvírá, východočeský Český Krumlov a dron s termovizí. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Vstupenky do opraveného kina Vesmír v Trutnově jsou už v prodeji. Modernizace trvale přes dva roky a promítat se začne 7. září. Na tento den je připravené i slavnostní znovuotevření a komentovaná prohlídka opravených prostor. Celkové náklady přestavby přesáhly 110 milionů korun.

Vedení kina prozradilo i programové schéma. Od pondělí do středy budou promítat vždy dva filmy denně, ve čtvrtek tři a v pátek, v sobotu a v neděli čtyři. Týdně tak trutnovské kino Vesmír promítne jedenadvacet filmů.

Čtěte také

Pojďte se prázdninově toulat. Jestli rádi jezdíte v létě po hradech a zámcích za poznáním, tak vás teď čeká náchodský zámeček vršku kulatýho, jak se zpívá ve známé lidové písničce. Už dva roky je domovem kastelánky Iva Kysilková.

„Nejlépe vám udělá na duši, když někdo ocení vaši snahu zámek zvelebit. Radost návštěvníků, to je důvod, proč tuto práci děláme,“ říká Iva Kysilková, kastelánka náchodského zámku. „Jiří Guth-Jarkovský začínal na náchodském zámku jako vychovatel dětí. Myslím, že ho to nasměrovalo na jeho další životní cestu.“

Čtěte také

Nad Hradcem Králové létá v těchto dnech dron s termovizí a údaje zapisuje do digitální mapy. Z výšky měří teplotu v ulicích rozpálených letním sluncem. Město tak chce získat podrobný přehled, které místa se zahřívají nejvíc a kde by mohlo pomoci třeba vysazení stromů nebo instalace ochlazovacích vodních rozprašovačů.

Město za něj zaplatilo 140 tisíc korun a v létě má sloužit především k mapování tepelných ostrovů. V zimě pak ke sledování úniku tepla z budov. Mimo jiné poslouží i v krizových situacích. Dokáže najít skryté ohnisko požáru, mapovat terén při povodních nebo pomůže zemědělcům zkontrolovat pole před senosečí. Město se chce díky novému dronu zaměřit i na to, jak vypadá veřejné prostranství třeba před rekonstrukcí a následně po ní. Testování probíhalo na Masarykově náměstí.

autor: baj
Spustit audio

Související