Mistrovství světa ve stavění stanu na čas zpestřilo horolezecký festival v Teplicích nad Metují

29. srpen 2023 08:36

Teplice nad Metují na Náchodsku byly v minulých dnech dějištěm 40. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Hlavní cenu získal od poroty film The Last Mountain režiséra Chrise Terrilla, mezi dalšími osmi oceněnými snímky nechyběly ani dva české - Renesance od Lukáše Černého a Vzpomínky v písku, který natočila Anna Nováková. 

Jubilejní festival doplnila řada doprovodných akcí, asi největší perličkou bylo Mistrovství světa ve stavění stanu na čas.

Čtěte také

Všichni tři finalisté budou stavět stan současně. Kdo první skončí, ten vyhraje hlavní cenu. Start!“ Právě začalo finále Mistrovství světa ve stavění stanu na čas v Teplicích nad Metují na Náchodsku.

Jaká jsou pravidla vysvětluje jeden z organizátorů Filip. „Pravidla jsou naprosto jednoduchá. Soutěžící musí vyndat stan z vaku, postavit ho tak, aby stál tak, jak má, přehodit tropiko, soutěžící nemusejí stan kolíkovat. Jakmile je stan postavený a zaháčkované tropiko, tak se jim stopuje čas.

Čtěte také

Vítězem a mistrem světa je Lukáš. „Bylo to velké drama. Jsou to nervy, nedařilo se mi, rozpojovaly se mi tyčky, ale nakonec se mi to poštěstilo. A odměnou je mi krásný stan! Hodí se, protože doma máme stan už rozpadlý, ještě tunelový. A bylo to peklo ho vždy stavět. Tento jsem stavěl poprvé a ta technika se mi líbila. Je to už dělané úplně jinak a jde to opravdu rychle.

Na vítězství v Mistrovství světa ve stavění stanu v Teplicích nad Metují na Náchodsku nakonec v tříčlenném finále stačil čas 1 minuta a 55 vteřin.

Spustit audio

Související