Trutnov bude tento rok hospodařit se schodkovým rozpočtem, počítá s investicemi i pomocí Ukrajině

9. březen 2022 07:42

Zastupitelé v Trutnově schválili rozpočet na letošní rok. Stejně jako v předchozích letech hospodařila radnice na začátku roku v rozpočtovém provizoriu. Město počítá s příjmy necelých 700 a výdaji ve výši 862 miliónů korun, rozpočet je tedy nastavený jako schodkový. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Z jakých prostředků chce radnice rozpočtový schodek pokrýt?

Čtěte také

Podle starosty Michala Rosy z ODS má město rezervu vytvořenou v minulých letech, a právě tahle rezerva bude sloužit na pokrytí schodku. Město navíc už počítá s tím, že výdaje budou reálně vyšší, než jaké jsou nastaveny v rozpočtu.

Může se stát, že dál poroste cena pohonných hmot nebo jiných přímých nákladů například na provoz městských organizací. Na druhou stranu se dá podle starosty očekávat, že vyšší budou reálně i příjmy.

Za co všechno se letos chystají v Trutnově utrácet?

V rozpočtu se počítá s největší investicí - opravou kina Vesmír - za 110 miliónů korun. Pak s opravou některých silnic, třeba v ulici Národní za 17 a půl miliónu.

Čtěte také

Dalších 15 a půl miliónu budou stát chodníky na Polské ulici.

V rozpočtu naopak zatím nejsou další projekty, na které chce město nejdřív získat dotaci. Pokud uspěje, přidá je do rozpočtu v dubnu. Konkrétně jde třeba o opravu skleněné lávky v ulici Na Struze nebo opravy náměstí Hraničářů.

V Trutnově počítají s údržbou města, zeleně, chodníků nebo zimním úklidem za 83 miliónů, s opravami hlediště v areálu na Bojišti, novým multifunkčním hřištěm ve Starém Rokytníku a tak dále.

Čtěte také

Už jsme říkali, že město Trutnov počítá s pomocí Ukrajině. V jakém rozsahu?

Celkem má trutnovská radnice na tyto účely v rozpočtu 2 a půl miliónu korun. 100 tisíc půjde na nákup zdravotnického vybavení a materiálu, 400 tisíc pošle město na Ukrajinu jako přímou finanční podporu a zbývající 2 milióny korun pak v Trutnově využijí na pomoc uprchlíkům, kteří tam budou umístěni.

Tedy například placení obědů dětem ve školách nebo příspěvek na zdravotní péči - třeba na léky s doplatkem.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související