Tři místnosti zámku v Opočně zaplnily desetitisíce dílků stavebnice Lego. Výstava je interaktivní

28. duben 2023 08:41

Hravou a interaktivní výstavu nabízí od víkendu zámek v Opočně na Rychnovsku. Několik místností je plných kostek a kostiček známé stavebnice Lego. Návštěvníci můžou obdivovat velké a složité stavby složené z desítek tisíc dílků které jsou vytvořené podle skutečných památek. Zároveň si ale můžou vyzkoušet vytvořit něco vlastního: třeba gotický nebo renesanční most.

Čtěte také

„To jsme tady tedy ještě nikdy neměli, abych se přiznal. Byly tu různé erbovní výstavy nebo pohádkové postavy a podobně, ale abychom tady měli herní výstavu s hrou, kterou všichni znají, nic podobného tady nikdy nebylo,“ říká kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Společně stojíme v jedné z místností zdejšího zámku a díváme se na skutečně neuvěřitelné dílo. „Je tu antické divadlo, ale i známý zámek Červená Lhota. Trošku jsme chtěli, aby nám udělali i zámek Opočno, nebo něco spojeného s tímto místem, takže nám udělali letohrádek, ale pouze 2D, nikoliv 3D. A prý, pokud se výstava vydaří, tak nám na příští rok připraví nějaký velký 3D model našeho zámku.

Za námi vidím velký "bazén" se spoustou kostiček. Není to ale Lego, je to Duplo. Takový dětský koutek. „Přesně tak. Výstava není jen o koukání, ale aby si také něco lidé postavili. Tohle je pro ty úplně nejmenší. A pro větší návštěvníky zámku máme ještě něco jiného.

Čtěte také

Přesunuli jsme se do jiné místnosti. „To je připraveno na těchto stolech. Máme k tomu i návody, aby to mělo také nějakou edukativní funkci. Lidé si tu mohou postavit most z Lega podle různých architektonických slohů. Románský sloh, gotický lomený oblouk, a co je typické pro nás, jsme renesanční zámek, tak tu máme hezky zobrazené arkády, které lidé vidí na nádvoří zámku. Mohou si je tu zkusit postavit z Lega.

Vstoupili jsme do třetí místnosti a před námi se objevil skoro až neuvěřitelně věrný model zámku Červená Lhota. „Jsme v zámku, takže tu máme i další památky. Tohle je jedna z vyhlášených jihočeských. Červenou Lhotu všichni znají z pohádky Zlatovláska. Jen tam mají nyní vypuštěný rybník, protože je problém s hrází," dodává Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Interaktivní výstava stavebnice Lego potrvá na Státním zámku Opočno na Rychnovsku od 29. dubna až do konce letních prázdnin.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související