Na zámku v Opočně způsobil vandal škodu za desítky tisíc korun. Posprejoval fasádu hlavní budovy

27. duben 2023 07:53

Neznámý vandal poškodil fasádu zámku v Opočně na Rychnovsku. Na omítce hlavní zámecké budovy se začátkem týdne objevil velký růžový nasprejovaný nápis. Pachatele hledá policie a správci památky zase uvažují, že do parku nastraží fotopasti.

Čtěte také

„Když si tady stoupnete, tak uvidíte konec toho nápisu. Můžeme sejít i dolů, tam to uvidíte dobře.“ S Tomášem Kořínkem, kastelánem Státního zámku Opočno, teď scházíme dolů zámeckým parkem, pod hlavní zámecký palác. Abychom se podívali na nápis na fasádě budovy.

Svrchu to není úplně vidět, pokud se člověk hodně nesnaží. Teď už nápis dobře vidíme. Růžová barva, černě obtažená. Nápis je ale umístěn na vrcholu strmého svahu, to musel být téměř horolezecký výkon se na ono místo dostat.

„Buď musel ten člověk jít tady kolem schodiště, a opak už poslední zhruba dva metry musel opravdu lézt po skále, aby se tam dostal. Nebo opravdu, pokud šel až odspodu, tak si dal trošku do nohou, říká Tomáš Kořínek.

Čtěte také

Stalo se poprvé, co tady v Opočně na zámku někdo posprejoval nějaký majetek? „To úplně ne. Na to, že je v zámeckém parku posprejována vodárna nebo nějaká lavička, na to jsme si už v uvozovkách zvykli. Ale že někdo posprejuje hlavní zámeckou budovu, to se tedy stalo poprvé.

Po skále jsme došli až přímo k samotnému nápisu na zdi. Podle měření kastelána Tomáše Kořínka je nápis velký 190 na 110 centimetrů. „Doporučili bychom tomu člověku nějaké práce tady v parku. Pokud chce lozit po stráních, tak může, ale půjčili bychom mu zahradnické nůžky.

Na zámku v Opočně způsobil vandal škodu za desítky tisíc korun. Posprejoval fasádu hlavní budovy

Existuje vůbec nějaký způsob jak podobným případům předcházet? „Můžete všude nainstalovat kamery, to většinou takové lidi odradí. Ale celý zámecký areál v Opočně má 22 hektarů, včetně parku, takže těch kamer by zde bylo zapotřebí velmi mnoho. A bylo by to samozřejmě finančně velmi náročné.

„Takže v tuto chvíli uvažujeme o tom, že po zámeckém parku nainstalujeme fotopasti, abychom takovým případům předešli aspoň trochu. Je to taková levnější varianta opatření, dodává kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Kromě fasády zámku se další, a mnohem větší graffiti objevily i na hájovně v zámeckém parku. Vzniklá škoda je několik desítek tisíc korun.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související