V České Skalici řádí vandal. Podle zástupců radnice tam někdo úmyslně ničí dětská hřiště

11. srpen 2021 09:15

V České Skalici na Náchodsku někdo ničí dětská hřiště. Podle zástupců radnice úmyslně. Pracovníci města letos zaznamenali už pět případů. Výsledkem je mimo jiné proříznutá trampolína, vyvrácený kolotoč nebo rozsypané saze v pískovišti a okolí. Škoda přesáhla šedesát tisíc korun, policie po pachateli pátrá.  

Čtěte také

„Tohle podle mne neudělaly děti, to má na svědomí někdo dospělý," svěřuje se správce městského majetku v České Skalici Tomáš Novák.

Pouze rok staré dětské hřiště v Nerudově ulici v České Skalici je momentálně obehnané páskou s nápisem zákaz vstupu. Je to jen pár desítek hodin, kdy tady vandal nebo vandalové řádili naposledy.
„Někdo nám sem vysypal komínové saze jak do pískoviště, tak na doskokovou plochu trampolíny a umělý trávník."

Pracovníci města okamžitě pískoviště i okolí vyčistili, přesto jsou zbytky sazí na několika místech hřiště viditelné doteď.
„Protože saze jsou mastné a vzhledem k tomu, že pršelo, nestihlo se to včas odstranit, tak čekáme na profesionální firmu, která přijede a pokusí se ty saze odstranit i z umělého trávníku."

Čtěte také

V poslední době jde přitom podle Tomáše Nováka už o několikátý problém, který zástupci města na tomto pouze rok starém hřišti řešili.
„Několikrát poškozená doskoková plocha trampolíny, kterou pravděpodobně někdo podřízl ostrým předmětem. Nebo vyvrácené dětské kolotoče, které jsou na váhu do osmdesáti kilogramů."

A to není všechno. Poškozené je totiž také workoutové hřiště, které je jen pár kroků od toho dětského. Na něm někdo zase poškrábal prakticky všechny sloupky.
„Máme objednanou firmu, která nám sem to dětské hřiště dodávala. Oni nám udělají cenovou nabídku, co by vycházelo nejlevněji na opravu. Ale můžeme to opravit a za týden nám to zase někdo poškrábe. Bude to neustálý kolotoč."

Čtěte také

Obě hřiště přitom leží uprostřed sídliště, ze tří stran jsou paneláky a z té poslední rodinné domky.

Přesto si podle nezávislé místostarostky města Gabriely Jiránkové nikdo z obyvatel ničeho podezřelého nevšiml.
„Máme hlášení až o vzniklých škodách. Prověřuje to státní policie."

Vedení města teď řeší, jak prostor lépe zabezpečit, případným dalším škodám zabránit nebo alespoň dopadnout pachatele.
„Bavíme se o kamerovém systému. Ale tam je důležitá také noční detailní viditelnost."

To ale může být otázka několika měsíců, do té doby se na hřiště v České Skalici na Náchodsku více zaměří při své hlídkové činnosti místní strážníci.

Spustit audio

Související