Tesaři opravují přímo na místě kopuli kostela Nejsvětější Trojice v centru Pilníkova na Trutnovsku

21. říjen 2022 07:59

Žádná truhlárna ani dílna. Kopuli pilníkovského kostela Nejsvětější Trojice opravují tesaři přímo v centru obce. Pro místní je to velká atrakce. Pro mistry dřeva ale velmi náročná práce. Věž i kopule jsou výrazně poničené a protože hrozilo zřícení, museli kopuli sundat. 

Čtěte také

„Připravuji si tesařskou sekeru širočinu, která se používá na tesání a přitesávání dřevěných trámů,“ říká tesař Martin Zeman, který si tady právě chystá potřebné náčiní. „Musíte se podívat zejména na ostří. Záleží na tom, jestli ho máte do oblouku nebo ne.

Vedle místa, kde Martin Zeman otesává trámy, stojí sundaná kostelní věž. „Byla už opravdu v dezolátním stavu. Podařilo se nám ji oddělit od hlavního spodního kříže a teď se bude rýsovat a kreslit, řezat a dávat k sobě.

Místní obyvatel Zdeněk Doležal tady sleduje práci tesařů. „Je to úžasné. Já jsem byl v tomto kostele pokřtěný.

Když se podíváme nahoru, tedy na místo, odkud byla věž sundána, vidíme, že také tam se odehrává spousta prací. „Musí se odlehčit zvonové patro, protože je tam hodně suti. Zkrátka aby nešlo tolik váhy na konstrukci, která tam momentálně je.

Čtěte také

„Cihly, kameny, stará malta. Vlastně pojivo, které se muselo odstranit, protože už nedrželo. Musí se to vylít znovu a zajistí se tak pevnost celého vršku, říká Jan Šik.

Oprava věže kostela v Pilníkově na Trutnovsku je náročná, proto vedení radnice vyhlásilo veřejnou sbírku.

„Na účet nám přišlo od dárců 360 tisíc korun. A v putovních kasičkách, které putovaly po Pilníkově, jsme nasbírali 35 tisíc korun. Čili dohromady jsme vybrali 395 tisíc na záchranu našeho kostela, vysvětluje nezávislý starosta Pilníkova Josef Červený.

Na jaře příštího roku by se kopule kostela měla pokrýt mědí a v průběhu roku se pak vrátit zpátky na kostelní věž.

Spustit audio

Související